První české vodíkové kolo vyrobila firma v Ostravě

15. únor 2023 14:40

Ostravská firma vyrobila první vodíkové jízdní kolo v České republice. Vypadá jako elektrokolo, ale má k rámu připevněnou nádrž se stlačeným vodíkem. Ujede na jedno naplnění více než 200 kilometrů. Zatím je to ale jenom prototyp.

Šlapat je nutné jenom při rozjezdu, zapojí se přídavná baterie, ta uvolní cestu vodíku a ten potom v palivovém článku vyrábí elektřinu. A kolo jede.

„V palivovém článku se tedy vytvoří elektrická energie, kterou napájíme elektrický motor umístěný v náboji zadního kola. Máte vodík, jedete na vodík. V případě, že vám vodík dojde, řídící jednotka přepne na baterii,“ popisuje konstruktér z ostravské společnosti H2 Global Group Pavel Vašek.

Plnění vodíkem je zatím jednou z věcí, kterou je ještě nutné dořešit, dodává prezident firmy David Maršálek. Nabízí se spolupráce s jinou ostravskou společností, která vodíkové nádrže dodává na trh a provozuje také první veřejnou vodíkovou plničku pro auta.

Zatím není jasné, kdy se toto kolo dostane do provozu. „Záleží na tom, jak rychle se nám podaří dotáhnout to plnění. A zároveň legislativu. Je to propojené a je možné, že to bude trvat tři měsíce, nebo to taky bude trvat rok. Ale bylo by fajn, kdyby se to podařilo ještě letos,“ říká Maršálek.

Vodíkové kolo je těžší než elektrokolo, váží 35 kilogramů. Jeho cena se zatím odhaduje na asi 200 tisíc korun. A jeden kilometr jízdy vyjde zhruba na jednu korunu.

Výrobce do budoucna plánuje také zimní variantu se třemi koly a střechou.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související