První obvinění v kauze karbopur

20. červen 2001
Pod kůži

Po více než pěti letech padlo první obvinění v kauze karbopur. Tuto látku k nám pachatelé dováželi ze Slovenska. Deklarovaná byla jako čistící prostředek, takže nepodléhala spotřební dani. Ve skutečnosti však karbopur obsahuje 96 % lihu.

Za daňové úniky ve výši 130 milionů korun je stíhán ostravský podnikatel Milan Müller.Českému rozhlasu se s tímto obviněným podařilo navázat kontakt. Více už reportáž Andrey Čánové a Martina Knitla z ostravské stanice Českého rozhlasu.

Autor 1: Vyšetřováním se podařilo prokázat, že podnikatel Milan Müller uskutečnil ve druhé polovině roku 1995 téměř padesát dovozů karbopuru do naší republiky.

Autor 2: Látka se k nám dostávala ve dvousetlitrových plechových sudech ze slovenského podniku Biopol Leopoldov. Kriminalista Jaroslav Strakoš, který na kauze od počátku pracuje, vysvětlil princip této trestné činnosti.

Jaroslav Strakoš, kriminalista: Látka, která podléhá spotřební dani, je zařazena v celním sazebníku jinak nežli je stanoveno pro čistý líh a tudíž dochází k velkému daňovému úniku. V případě karbopuru se vlastně jedná o čistý 98procentní líh, který je smíchán s pevnou látkou na bázi uhlíku, který žádným způsobem negativně tento líh neovlivní, spíše naopak, neboť má čistící účinky, který pak lze lehce pomocí filtrování tohoto lihu odstranit.

Autor 1: Kauzu karbopur odhalili severomoravští kriminalisté. Pracovali na ní více než rok a výsledek byl nulový. Vyšetřovatelé odmítají vznést jakákoliv obvinění.

Autor 2: Nyní po pěti letech, kdy se kauza znovu otevřela a na daňové úniky ve výši desítek milionů korun začalo dohlížet i Vrchní státní zastupitelství, je kriminalista Jaroslav Strakoš s tímto posunem spokojen.

Jaroslav Strakoš, kriminalista: Já se domnívám, že konečně byl zákon vyložen tak, jak měl být vyložen od počátku. To znamená, že případy, které byly spojeny s daňovým únikem v souvislosti s nezaplacením spotřební daně, byly konečně posouzeny tak, jak měly být posouzeny před těmi lety.

Autor 1: Karel Kalda z ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství potvrdil, že zatím trestnímu stíhání čelí pouze ostravský podnikatel Milan Müller.

Karel Kalda, Vrchní státní zastupitelství, Ostrava: Ten jednatel při tom propuštění dováženého zboží do režimu volného obchodu jako deklarant těm celním orgánům neuvedl všechny rozhodné skutečnosti.

Autor 1: Policistům se zatím podařilo prokázat, že Müller karbopur k nám pouze dovážel. Vše nasvědčuje tomu, že byl zapojen do velkého řetězce dalších firem. Karbopur měl od něj údajně odebírat nějaký Vietnamec Ngu-jen z Nového Jičína a ten měl právě z karbopuru filtrovat líh.

Autor 2: Zatím se však tohoto Vietnamce polici vypátrat nepodařilo a je možné, že vůbec neexistuje. Kriminalisté také dodávají, že Müller musí být jen menším článkem řetězce a že nad ním mohou být právě ti, kteří celý podvod vymysleli.

Autor 1: Jejich jména však Müller po celou dobu neprozradil. Kriminalisté říkají, že podobná reakce je u podobných podvodů obvyklá. Na Müllerovi sice zůstane největší vina a pravděpodobně stráví ve vězení několik let, ale pokud neprozradí jména svých kompliců, zachrání si život. Českému rozhlasu se po několika dnech usilovného pátrání podařilo na Milana Müllera získat kontakt.

Dobrý den, tady Čánová. Pan Milan Müller je doma?

Neuvedena: Ano, moment.

Autor 1: Tady Čánová, Český rozhlas. Pane Müllere, já se na vás kontaktuji kvůli případu kolem karbopuru. Vím, že už bylo sděleno obvinění. Jak to vnímáte, že se to teď, po pěti letech, nějakým způsobem znovu otevřelo.

Milan Müller: Zavolejte mi zítra dopoledne.

Autor 2: Za několik dní se nám s Milanem Müllerem po několika marných pokusech opět podařilo navázat kontakt. Rozhovor však odmítl.

Autor 1: Takže žádný rozhovor nechcete poskytnout?

Milan Müller: Na mikrofon v žádném případě.

Autor 1: Dobře. Tak kdy bychom si mohli tu schůzku domluvit?

Milan Müller: Já vám zavolám. Asi dneska odpoledne.

Autor 1: Od tohoto telefonátu se již jakýkoliv kontakt s podnikatelem, obviněným z milionových daňových úniků, nepodařilo navázat.

Autor 2: Kauza karbopur má však ještě jednu rovinu. Vyšetřováním této rozsáhlé trestné činnosti vzniklo podezření, že tyto daňové úniky probíhaly s tichým souhlasem celníků. Karel Kalda v ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství potvrdil, že jeho kolegové v Praze prošetřují možné provinění vysokých představitelů Generálního ředitelství cel.

Karel Kalda, Vrchní státní zastupitelství, Ostrava: Pracovníci celního ředitelství, kteří vydali nějaké ty závazné pokyny k informaci, která zařadila ten karbopur do celního sazebníku pod položky, které nepodléhaly spotřební dani. Ale to šetří v Praze, protože to bylo celní ředitelství v Praze.

Autor 1: Vyšetřování nad možným proviněním celníků dozoruje státní zástupce z Prahy 4 Josef Žaba. Ten se však k případu vyjádřil velmi vyhýbavě.

Josef Žaba, státní zástupce, Praha 4: Vyšetřovatel to odložil. Jako, to je takové mezitímní rozhodnutí. Já bych byl nejradši, kdybyste se o nás vůbec nezmiňovala. To, co řekl doktor Kalda, řekl, že se to šetří. Ale to šetří jiná policie a já jako nechci, aby se to ventilovalo, protože to není dobré, když se o tom moc mluví.

Autor 2: Státní zastupitelství by v nejbližší době mělo rozhodnout, zdali je závěr vyšetřovatele správný nebo ne. Možná trestná činnost celníků už přitom jednou vyšetřována byla a případ byl odložen. Ministerstvo financí však iniciovalo znovuotevření kauzy.

Autor 1: Mluvčí ministerstva Libor Vacek řekl, že jeho resort stále trvá na tom, aby policie znovu prověřila, jestli celníci tím, že karbopur, který je 96procentní líh, nezařadili pod položky, které podléhají spotřební dani, porušili zákon či ne.

Libor Vacek, mluvčí ministerstva financí: Nějaké to stanovisko celní správy tehdy bylo minimálně sporný, protože oni vydali dobrozdání, který nebylo věcně úplně v pořádku. Což minimálně přispělo k tomu, že tam pravděpodobně k nějaké kriminální činnosti došlo.

Autor 2: Kvůli kauze karbopur odvolal v roce 1999 ministr financí Pavel Mertlík tehdejšího šéfa Generálního ředitelství cel. Zatím však nic nenasvědčuje tomu, že by se vedoucím představitelům ředitelství cel podařila prokázat trestní zodpovědnost.

Autor 1: Z těch, kteří se na dovozu karbopuru přímo podíleli, je obviněn pouze ostravský podnikatel Milan Müller a ten své komplice s největší pravděpodobností neprozradí. Mezitím se lidé, kteří se podle policistů podíleli i na dovozu karbopuru, snaží k nám opět dostat podobné látky a opět stát okrást na daních. Potvrdil to i kriminalista Jaroslav Strakoš.

Jaroslav Strakoš, kriminalista: Z naší praxe mohu říci, že existují případy, které jsou odhalovány ve spolupráci s celnicí, že určité skupiny lidí se snaží dovézt na území České republiky látky, které svým obsahem podléhají spotřební dani, ale snaží se o zařazení v celním sazebníku tak, aby této spotřební dani nepodléhaly.

Přepsal Česká informační agentura

autoři: mkp , ada , spr
Spustit audio

Více z pořadu