První pomoc v Jeseníkách a Beskydech budou nově poskytovat i hasiči

1. únor 2019

Pokud vyrazíte do Starých Hamer, Mostů u Jablunkova či Osoblahy a budete mít zdravotní potíže, může se vám ode dneška stát, že vás přijedou ošetřit hasiči. Záchranná služba v některých odlehlejších částech Moravskoslezského kraje zapojila do pomoci jednotky dobrovolných hasičů.

Dobrovolní hasiči v Budišově nad Budišovkou vyjíždějí obvykle do pěti minut od vyhlášení poplachu. Podle starosty hasičů Ondřeje Morkese tak můžou být rychlejší než sanitka z 10 kilometrů vzdáleného Vítkova. „Ta záchranka někdy může být u pacienta a bude mimo časový dosah. Nebo kvůli povětrnostním podmínkám bude pomalejší,“ říká.

Ondřej Morkes nepředpokládá, že by kvůli spolupráci se záchrankou hasičům rapidně přibylo výjezdů. „Ty výjezdy se dají spočítat na prstech jedné ruky, ale nikdy nevíte, co se může stát. Stačí jeden nabouraný autobus,“ dodává.

Podobně to vidí i velitel dobrovolných hasičů v Mostech u Jablunkova Tomáš Kohut. „Například se může stát, že záchranka z Jablunkova bude u jiného případu a nebude náhrada, protože další záchranka je až v Třinci. Takže aby se ten čas zkrátil, vyjedeme my,“ popisuje Kohut.

Do takzvaného systému plánované první pomoci na vyžádání se zapojili ještě hasiči v Lomnici u Rýmařova, Dvorcích, Osoblaze a Starých Hamrech. „Záchranná služba ve spolupráci s hasiči vytipovala místa, kde bývá v některých případech dojezd vozidel záchranné služby časově náročný, a to z důvodu vzdálenosti, klimatických podmínek, složitých podmínek na komunikacích a podobně,“ říká mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Neznamená to ale, že by sanitka nevyjížděla vůbec. „Samozřejmě, že posádka záchranné služby v takovém případě vyjede vždy na místo události také a na tu provedenou první pomoc ze strany hasičů hasičů zdravotníci naváží poskytováním odborné přednemocniční neodkladné péče,“ dodává Humpl.

Aby hasiči poskytnutí první pomoci zvládli, dostali k tomu od kraje potřebné vybavení jako defibrilátory, oxymetry, glukometry nebo třeba obvazy.

autor: mot
Spustit audio

Související