První tuzemská cesta prezidenta Petra Pavla vedla do Moravskoslezského kraje

29. březen 2023

Prezident Petr Pavel poprvé po inauguraci vyrazil do regionů. A zamířil do Moravskoslezského kraje. Dvoudenní návštěvu odstartoval v úterý na hejtmanství v Ostravě. Právě Ostrava je jediným krajským městem, ve kterém Petr Pavel v prezidentských volbách nevyhrál.

Potleskem ve stoje přivítali lidé prezidenta v téměř zaplněné ostravské multifunkční aule Gong. Do hlediště se vejde 1500 lidí. Setkání si nenechala ujít ani osmašedesátiletá paní Věra z Háje ve Slezsku. „Protože se mi líbí projev a vystupování pana prezidenta,“ říká. Z Tiché na Novojičínsku přijel Ondřej Havel se svým otcem: „Volili jsme Petra Pavla, tak jsme ho chtěli vidět naživo.“

Prezident jako jeden z hlavních problémů regionu vidí odliv mladých lidí. „Zrovna Moravskoslezský kraj nabízí řadu příležitostí především pro mladé lidi, aby tady našli uplatnění, protože v mnoha projektech, které už jsou buďto v běhu anebo jsou v přípravě, mohou nalézt seberealizaci, ale taky výrazně dobré ocenění své práce,“ uvedl prezident.

Petr Pavel se setkal i se studenty Bezručova gymnázia ve Frýdku-Mísktu. „Zajímá mne, jestli jmenuje pana Bendu ústavním soudcem,“ řekl před debatou student maturitního ročníku Šimon Hlínský. Studenty zajímala i zahraniční politika, budoucnost školství nebo právo volit už od 16 let.

Po následné návštěvě automobilky Hyundai v Nošovicích program prezidenta pokračoval i prohlídkou nového kampusu Ostravské univerzity.

Kromě hejtmana Ivo Vondráka se setkal i s Tomášem Macurou, ostravským primátorem, který stejně jako hejtman odešel z hnutí ANO, poté co Petra Pavla otevřeně podpořili v prezidentských volbách.

„Já jsem logicky se chtěl potkat jak s hejtmanem, tak s primátorem Ostravy, o tom není pochyb. Ale stejně tak se uvidím s dalšími, takže jejich politická příslušnost, názory a preference ve volbách pro mne nebyly rozhodující,“ odmítl prezident, že by přijel za svými podporovateli.

Den druhý na Karvinsku

Prezidentská návštěva Moravskoslezského kraje pokračuje i dnes. Petr Pavel se přesune na Karvinsko. Podívá se do podzemí dolu Darkov a na už zavřené šachtě bude také debatovat s horníky a zaměstnanci, kteří připravují postupný zánik dolu Darkov.

Pak navštíví karvinský magistrát, primátora města a před odjezdem do Prahy se ještě setká s organizátory kulturních a společenských akcí, mimo jiné z iniciativy Dokořán.

Spustit audio