První zdravotníky proti nemoci covid-19 už naočkovala také nemocnice Karviná-Ráj

5. leden 2021 07:40

Nemocnice v kraji dnes pokračují s očkování svých zaměstnanců proti covidu. Zájem je velký. K dispozici teď mají nemocnice dohromady asi dva tisíce dávek. Například v krajské nemocnici v Karviné-Ráji mají očkovací látku pro zatím 210 zdravotníků. A jako první se tam nechala naočkovat sestra z centrálního příjmu.

Vrchní sestra centrálního příjmu Pavlína Jadamíková už má po očkování a ještě patnáct minut je pod kontrolou kvůli případné alergické reakci.

„Protože bych chtěla ochránit svoji rodinu a známé a pracuji v prostředí, kde ten covid v podstatě je všude. Vidím i to, jakou má onemocnění závažnost, s čím jsou pacienti hospitalizovaní,“ vysvětluje sestra, proč se nechala očkovat.

Prvních 210 dávek tu podle mluvčí nemocnice Věry Murínové využijí během dvou dnů. Zájem o očkování je tu větší než počet vakcín, které nemocnice teď dostala. „Máme zájem v řádu stovek zaměstnanců. Věříme, že nám dojdou další vakcíny, abychom je mohli proočkovat,“ říká mluvčí.

Čtěte také

Nejdříve ji dostávají zdravotníci z centrálního příjmu, jednotek intenzivní péče a oddělení interny, kde se o nemocné s covidem starají. To je teď úplně plné.

„Situace v nemocnici není vůbec dobrá, aktuálně máme na 50 lůžkách 54 pacientů, to znamená, že u nás už leží pacienti na úkor komfortu těch pokojů, které máme. Leží tam po čtyřech nebo po pěti, protože my neodmítneme žádného pacienta. Ale nejsme nafukovací,“ dodává Murínová.

Pro očkování zaměstnanců nemocnice využívá část dětského oddělení, které je teď dočasně uzavřené a připravuje se už i na to, že bude očkovat i veřejnost.

Spustit audio

Související