Prvoligový fotbal v Opavě se bude hrát i v nadcházející sezóně

11. červen 2019 06:20

Opava zůstane v nejvyšší fotbalové soutěži i v další sezóně. Podání přihlášky do první ligy odhlasovali tamní zastupitelé. Bylo to nutné, protože klub SFC je téměř celý v majetku města.

Sportovně si opavský fotbal setrvání v první lize vybojoval, zbývalo jen rozhodnout z pozice vlastníka, tedy města. „Měli jsme tradičně i jednání s opozicí a i tam to bylo vnímáno pozitivně. Deklarovali, že podpora bude,“ řekl primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO) před hlasováním.

Věřil tomu, že navržený vyrovnaný roční rozpočet klubu SFC ve výši zhruba 53 milionů korun bude na první ligu stačit. „Máme to nastaveno tak, abychom mohli hrát, myslím si, na úrovni. Teď bude naším úkolem hledat partnery, ať můžeme jít v žebříčku nahoru,“ dodal primátor.

Opavský fotbal byl přitom ještě nedávno na prahu insolvence a záchranou bylo mimořádných 24 milionů korun z městského rozpočtu. Dluhy vznikly podle primátora kvůli tomu, že reklamní partner klubu nezaplatil podle smlouvy a tento spor stále pokračuje.

Nakonec zastupitelé podle očekávání přihlášku do dalšího ročníku první ligy odhlasovali. „Je to velká úleva,“ reagoval Petr Machovský, ředitel klubu SFC. „Pro nás v klubu je teď důležité nastavit základní principy, ať je vše transparentní a můžeme dělat sportovní část, která je výstupem,“ poznamenal.

Pokud by zastupitelé pokračování v první lize neschválili, hrozil by podle radnice pád do amatérské soutěže.

autor: mrk
Spustit audio

Související