Psycholožka radí: Jak pomoct seniorům v izolaci

Více než obava z nákazy možná seniory trápí období strávené o samotě. V čem můžeme našim rodičům a prarodičům pomoci, jsme se zeptali psycholožky Venduly Kolářové z Liberce.

Čtěte také

To, že někteří senioři odmítají, aby jim někdo chodil nakupovat, je velmi přirozené, říká psycholožka. „Oni si chtějí zachovat nějaký ten pocit svobody, projít si sami ten obchod, promyslet si, podívat se, co potřebuji.,“ vysvětluje. „Ve chvíli, kdy si řekneme, že někam nesmíme, tak i psychika se začne zhoršovat. Samozřejmě, že z hlediska zdraví je to poněkud rizikovější,“ dodává Vendula Kolářová.

seznam úkolů

Někteří senioři mají domek, zahrádku, mají tedy teď na jaře o činnosti postaráno. Co ale ti, kteří žijí například v panelovém domě? „Základem je udělat si denní program a vytvářet si náplň nějakými smysluplnými činnosti. Dělejte třeba věci, na které jste neměli předtím čas,“ radí psycholožka

Blíží se Velikonoce, pusťte se do díla

Koledníci asi chodit asi nebudou, ale není žádný důvod si vajíčka neobarvit a mazanec neupéct. Tyto věci přece se dají předat mezi dveřmi. „A spousta maminek je teď doma s dětmi a učí se s nimi, takže babička může uvařit, napéct a poslat jídlo, to je veliká pomoc. Velmi důležité je také starší lidi o pomoc požádat, zadat jim nějaký úkol,“ upozorňuje Vendula Kolářová. „Řekněte jim: ‘tohle by mi pomohlo…,‘ oni si pak připadají potřební a důležití,“ dodává ještě.

Úklid kuchyně

Využívejte také chytré technologie, komunikujte s nimi online, vyfoťte se třeba u toho, co děláte, posílejte svým starším příbuzným obrázky, klidně i několikrát denně.

Spustit audio

Související