Půl miliardy korun má stát záchrana a rekonstrukce Blücherova paláce v centru Opavy

2. březen 2020 14:36

Mezi nejvýznamnější památky v Opavě patří takzvaný Blücherův palác. Barokní zámecká budova je ale už delší dobu ve špatném stavu, začíná se rozpadat a statik ji pro jistotu uzavřel. Protože palác slouží jako velký muzejní depozitář, je nutné opatrně vyklidit stovky tisíc exponátů. Záchrana budovy by měla stát půl miliardy korun.

S Davidem Váhalou ze Slezského zemského muzea jdeme opatrně po vrzajících schodech. A raději ne dál než do prvního patra. „Jsme v entomologickém pracovišti Slezského zemského muzea a všude kolem jsou uložené sbírkové předměty. Jejich stěhování začalo v roce 2015 a podle mého odhadu ještě několik let potrvá,“ říká David Váhala.

Čtěte také

Muzeum má dva a půl milionu sbírkových předmětů a velká část je právě tady. Jde to pomalu. „Vyšší patra jsou už částečně vyklizeny a půda je vyklizena úplně,“ dodává Váhala.

Historie Blücherova paláce sahá až do 16. století. A bydlel tady nějakou dobu dokonce ruský car Alexandr I. v roce 1820.

Už začaly aspoň vnitřní archeologické průzkumy. „Předpokládáme, že je tam dochované renesanční zdivo, že v místnostech, kde byl původně divadelní sál, bude původní výmalba. Když se něco najde, průzkum se samozřejmě protáhne. V Národním investičním plánu je rekonstrukce na rok 2024,“ dodává ředitelka opavského muzea Jana Horáková.

Je to tak, se záchranou paláce Národní investiční plán počítá za 4 roky, zatím s částkou půl miliardy korun. Do té doby chce muzeum vyřešit problém, kam se všemi vystěhovanými exponáty, protože chybí jiný velký depozitář.

Blücherův palác je tady ve Slezsku výjimečným dokladem šlechtického sídla přímo v centru města.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související