Pumpky, kulich nebo bekovka, kožené boty, dámy v kloboučku a šatech. Krása lyžování na „jasankách“

20. leden 2022

V sobotu to bude zase v Orlických horách, konkrétně v Olešnici, vypadat podobně jako před 100 lety. Chystá se tam další ročník Mistrovství republiky na jasankách, tedy na lyžích, na kterých sjížděli svahy naši dědové a babičky. Všechno to začalo v roce 2005, kdy Michal Martínek našel na půdě staré lyže po babičce.

Jak to bylo tenkrát bylo s tou půdou a starými dřevěnými lyžemi?
To už je opravdu hodně dávno. Jednou jsme na Silvestra vytáhli lyže, které kamarád hned poznal a říká: tohle vyráběl můj děda. Tak jsme lyže okamžitě otestovali, bohužel nevydržely moc dlouho, a nezbylo nám nic jiného, než si začít vyrábět svoje. A postupně z toho vznikly i tyto závody.

Jaké bylo to testování na tom svahu? Přece jenom postavit se na staré lyže dřevěné bez hran, volná pata, řemínkové vázání.
Připadali jsme si, jako když poprvé v životě stojíme na lyžích. Ale hlavní problém byl v tom, že jsme do toho vlezli v obyčejných pohorkách, neměli jsme pořádné kožené lyžáky, který by do toho vázání pěkně sedly. Opravdu jsme vypadali, jako když se učíme lyžovat. Padá se pořád, ale už ne tak často.

Chceme předvést souboj na dvojlyžích, specialitka, kterou ještě nikdo neviděl. Na jednom páru lyží dva páry vázání pro dva lyžaře.
Michal Martínek, výrobce starých dřevěných lyží, jasanek

Vy jste dnes už opravdoví mistři v lyžování na starých dřevěných lyžích, protože už jste přivezli ze světa spoustu medailí, ne?
To je sice pravda, určitě těch zkušeností máme spoustu a asi málokdo má na jasankách naježděno tolik jako my, ale určitě bych se netituloval nějakými mistry.

Čtěte také

Vy jste skromný, ale v Rakousku to je mistrovství světa na historických lyžích, takže vy jste mistři světa, ne?
Já jsem osobně vicemistr světa, ale náš kamarád Víťa Marhold, ten je mistr světa.

Prý jsou v Rakousku už na vás trošičku naštvaní, protože vždy přijdete a seberete všechny medaile.
Je pravda, že vymýšlejí různé brikule, aby nás nenápadně vyšachovali. Kontrolovali nám lyže, ale tím jsme prošli. Ale vymýšlejí takové podmínky, které pro nás už potom ani nedávají smysl tam vůbec startovat.

V čem je onen fígl jak na dřevěných lyžích sjet z kopce a nespadnout?
Zásada je mít dobře připravené lyže, mít perfektní lyžáky, které dobře sednou do vázání v němž máte perfektně utaženou nohu. Jakmile je někde nějaká volnost, tak se prostě z nohy váš impuls na lyži nepřinese okamžitě a pak spíš se na těch lyžích plácáte, než abyste jeli.

Čtěte také

Když si chcete pořádně zalyžovat, vezmete si na svah i normální lyže?
Já s sebou beru vždy oboje lyže a záleží na tom, jaké jsou sněhové podmínky. V případě, že tam přírodní sníh, který neničí dřevěné lyže, tak milerád vytáhnu svoje jasanky a úplně bez problémů se proplétám mezi těmi novodobými lyžaři a většina z nich zůstává daleko za námi. Oni pak mají tendenci zahazovat to své drahé, moderní vybavení do lesa. Když je ale kopec hodně zledovatělý, tak na těch dřevěných lyžích sice dá udržet, ale zbytečně bych je ničil. To vytáhnu moderní vybavení.

Přijel jste nás také pozvat na sobotu do Olešnice v Orlických horách na letošní mistrovství České republiky v lyžování na jasankách nebo v historickém lyžování. Koliký ročník to letos bude?
Přiznám se že díky tomu vynechanému ročníku kvůli covidu už si nejsem úplně jistý, ale myslím, že to bude devátý ročník.

Mistrovství ČR v historickém lyžování v Olešnici v Orlických horách

Na co se můžeme těšit, když se přijedeme podívat?
Pro diváky je nejvděčnější, když se tam někdo v těch pěkných historických hadrech vyválí ve sněhu.

Dobové oblečení k závodům na jasankách už neodmyslitelně patří.
Určitě. Bez toho by to nebylo ono. Když budete ve svítiv bundě na těch krásných dřevěných lyžích, tak to bude jako pěst na oko. Takže to chce být hezky, tradičně oblečený. Většina žen jezdí v sukních, samozřejmě je to trošičku časově handicapuje, ale mají to stylově vymakané.

Čtěte také

A co k jasankám patří?
Kožené boty, to je základ všeho. Nějaké tříčtvrťáky pumpky, k tomu kabátek, pěkný kulich nebo bekovka, těch možností je spousta. Samozřejmě dámy v kloboučku a v šatech, těm to sluší nejvíc. Závodník, který nebude stylově oblečený, tak nemá na stylových lyžích co dělat.

Kromě oblečení jsou ovšem podmínkou číslo jedna zejména dřevěné lyže.
Samozřejmě. To si roztřídíme do kategorií podle toho, jestli lyže mají nebo nemají hrany, určující se také věk. Pro letošek máme vymyšlenou takovou speciální akci, kdy mezi slalomem a jasankrosem bychom chtěli udělat souboj generací. Máme tam už spoustu dětí, tak chceme udělat takový souboj, jestli budou rychlejší tatínkové a maminky nebo děti. A na závěr chceme předvést souboj na dvojlyžích, kdy já se svým kolegou pojedeme na jedněch lyžích proti našim dcerám také na dvojlyžích. To bude specialitka, kterou ještě nikdo neviděl. Na jednom páru lyží jsou dva páry vázání pro dva lyžaře. To bude určitě sranda.

Michal Martínek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A kde přesně se bude akce v sobotu v Olešnici v Orlických horách konat?
Ve skiareálu Chaty Juráška, kde nás bude kupa závodníků. přijeďte se určitě podívat nebo ještě máte možnost se i v sobotu ráno přihlásit, pokud najdete doma lyže a oblečení po dědečkovi.

Celý rozhovor s Michalem Martínkem o lyžování na starých, dřevěných lyžích si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související