Řada měst bude letos šetřit. Může za to covid i změny v daních

4. leden 2021

Radnice v Moravskoslezském kraji musí letos šetřit. Budou mít méně peněz kvůli změnám v daních i propadu ekonomiky, za který může pandemie koronaviru. Mnohé si proto berou úvěry, aby nemusely omezovat investice.

Šetřit bude i Moravskoslezský kraj. Jeho úředníci spočítali, že bude mít nižší příjmy o zhruba 1,3 miliardy korun. Kraj si proto otevřel třímiliardový úvěr.

„Tyto peníze budou sloužit k tomu, abychom nezastavili ekonomiku a proinvestovali se tím nepříjemným obdobím, které nás nyní obklopuje,“ upřesnil už dříve náměstek hejtmana Jaroslav Kania (ANO).

A jde například o stavbu nového sídla pro vědeckou knihovnu v Ostravě, nový dům pro seniory v Kopřivnici anebo investice do speciální základní školy pro zrakově postižené děti.

Úvěr má i Ostrava

Úvěr už má vyjednaný od podzimu i Ostrava, a to ve výši 1,8 miliardy korun. Letos Ostrava peníze utratí hlavně za vodohospodářskou infrastrukturu, dokončí opravu domu kultury Poklad a chystá i nové investice, třeba sportovní halu v Třebovicích.

Jak ale po schválení městského rozpočtu řekl primátor Tomáš Macura (ANO), magistrát bude šetřit, kde se dá. „Dochází k poklesu celé řady položek – příspěvků i dotací,“ uvedl primátor.

Zadlužují se i další města

Opava si půjčila 400 milionů korun. Podle primátora Tomáše Navrátila (ANO) je to teď pro město výhodné. „Úvěr je na 15 let, chová se jako revolving a máme tam minimální úroky. Takže nás to nějak výrazně nezasáhne,“ dodal Navrátil.

Pro úvěr se rozhodl i Nový Jičín a Frýdek Místek. Například v Karviné, Krnově a Havířově chtějí chybějící příjmy dokrýt úsporami z minulých let.

Spustit audio

Související