Řada škol na Slovensku se neotevřela. Učitelé chtějí zvýšit platy

19. listopad 2015

Téměř 200 škol po celém Slovensku dnes zůstalo zavřených nebo funguje jen v omezeném režimu. Učitelé se rozhodli, že nepřijdou do práce. Chtějí tak protestovat proti situaci ve slovenském školství. Slovenští kantoři dlouhodobě upozorňují zejména na nízké platy.

Protestující učitelé oznámili, že volný den využijí k preventivním zdravotním prohlídkám nebo k darování krve.

Minimální mzda je dnes na Slovensku 400 eur, nástupní plat vysokoškolsky vzdělaného učitele se pohybuje kolem 600 eur. Mladí lidé tedy o tuto profesi nemají příliš zájem a řada kantorů ze školství odchází.

Za posledních 25 let se v křesle ministra školství vystřídalo 17 ministrů z deseti různých politických stran. Deset z těchto ministrů setrvalo v úřadě méně než jeden rok. Těžko se proto prosazuje systematická změna.

Slovenští učitelé už v minulosti protestovali v centru měst nebo před úřadem vlády.

Vláda nedávno slíbila, že učitelům vyplatí jednorázový vánoční příspěvek ve výši 100 eur. Zástupci učitelů to ale považují za nesystémové řešení.

„Obecně tvrdí, že pomocí takových laciných triků se jen odpoutává pozornost od toho, že vláda nemá žádnou vizi nebo strategii, jak ohodnocení učitelů zlepšit. Podle většiny učitelů je takový příspěvek nešťastné a nesystémové řešení. Před Vánocemi vypadá spíše jako pomoc v hmotné nouzi,“ přibližuje zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška.

Slovensko je v kvalitě vědomostí žáků na jednom z posledních míst v unii. Podle celosvětových výsledků jsou slovenské děti ve škole jedny z nejméně šťastných. Univerzity dlouhodobě patří k nejslabším v unii a do vzdělání se investuje málo peněz.

autor: pev
Spustit audio