Radíme seniorům. Jak nenaletět podvodníkům a zlodějům, jak se zabezpečit

11. březen 2016
Dobré odpoledne

Senioři figurují jako oběti nejčastěji v majetkové trestné činnosti, především nejrůznějších krádeží, včetně těch kapesních. I na to se zaměříme v dnešní miniporadně.

Jak se cítit bezpečně doma, na ulici i v silničním provozu. Jak předcházet okradením, přepadením a nehodám. Rad na toto téma není nikdy dost a připomínat by si je měli lidé všeho věku. Na prevenci kriminality ve vztahu k seniorům jsme hovořili s policejní komisařkou Kateřinou Kubzovou.


Paní komisařko, v jakém druhu trestné činnosti figurují senioři jako oběti nejčastěji?

Senioři se nám objevují jako oběti nejčastěji u majetkové trestné činnosti, jako jsou krádeže – například věcí odložených v nákupním vozíku, nebo kapesní krádeže.

V čem jsou senioři nejvíce zranitelní a čeho tedy pachatelé nejvíce využívají?

Pachatelé využívají především přehnané důvěřivosti seniorů. Mnoho seniorů se navíc cítí být osamělých a izolovaných, a proto se nebrání kontaktu třeba i s cizími lidmi. Senioři bývají zranitelnější také v důsledku úbytku svých fyzických sil.

Pokud bychom se zastavili u bezpečí doma, co by měli senioři udělat, aby se opravdu cítili co nejvíce zabezpečeni, zajištěni?


Dotazy do naší sociálně-zdravotní miniporadny můžete psát na mailovou adresu: nada.cvancarova@rozhlas.cz, nebo také zavolat na číslo 596 203 213.

Samozřejmostí by měl být bezpečnostní zámek, taky řetízek na dveřích a domovní kukátko. V případě, že u vašich dveří zazvoní cizí osoba, určitě ji nevpouštět do bytu, komunikovat s ní raději přes zavřené dveře a nebo použít právě řetízek na dveřích.

Jaké jsou nejčastější triky podvodníků, kteří se pod nějakou záminkou chtějí dostat k seniorům do bytu?

Triky podvodníků jsou různé. Je důležité si uvědomit, že i na první pohled sympatický člověk, slušně oblečený, nemusí mít dobré úmysly. Podvodníci se mohou vydávat například za vnuky či jiné příbuzné nebo dokonce za známé jejich příbuzných, kteří se dostali do nesnází a potřebují půjčit peníze. Proto je důležité zejména u telefonátů, kdy se podvodník vydává za příbuzného, ověřit si tuto skutečnost, zavolat údajnému příbuznému a ověřit si, zda to byl opravdu on, kdo se na seniora obrátil s žádostí o pomoc.

Podvodníci také využívají legendu o odečtu energií, oprav, či vrácení přeplatku. Proto v případě, že je za dveřmi plynař, vodař, nebo jiná osoba, nechte si předložit jejich průkaz nebo zavolejte přímo na úřad či instituci, na kterou se pracovník odvolává. Informace o plánovaných odečtech, opravách, či kontrolách musí být v domě vždy vyvěšeny.

Výjimkou nejsou ani podomní prodejci, i když podle nařízení ostravského magistrátu je podomní prodej v Ostravě zakázán.


Jak by měli senioři zaopatřit svůj byt nebo dům, když na delší dobu odjíždějí, se dozvíte v audio záznamu rozhovoru s policejní komisařkou Kateřinou Kubzovou – viz odkaz ‚Poslechněte si celý rozhovor‘.

autor: čan
Spustit audio