Rádio Helax zachová své vysílání, v FM pásmu už ho ale nenaladíte

19. říjen 2020

Silnou regionální značku chce na Ostravsku skupina Media Bohemia zachovat i s moderovaným vysíláním, tedy bez šíření v pásmu VKV/FM.

Rozhlasová skupina Media Bohemia zachová vysílání nejpopulárnější ostravské stanice Rádio Helax, k dispozici už bude ale pouze on-line. Firma to dnes uvedla v tiskové zprávě. Kmitočet 93,7 MHz obsadí Rádio Blaník, stejně jako se tato stanice vedle Fajn Rádia ozve na kmitočtech Rádia Rubi. Změna má být reakcí na složitou ekonomickou situaci, do které se dostávají regionální média v důsledku poklesu lokálních reklamních příjmů souvisejících s koronavirovou krizí. Jako jedno z mála rádií se Helaxu podařilo vyhnout konsolidaci trhu.

„Doufal jsem, že pomoc ze strany státu, ať už v jakékoliv formě, by nám umožnila udržet autentický program Helaxu v ostravském éteru a udržet tak i programovou rozmanitost na severní Moravě,” uvedl při této příležitosti programový ředitel rádia Helax Lukáš Ščurek a doplnil: „Vytváříme roky unikátní hudební formát, který neměl obdobu v celorepublikovém měřítku. Všichni jsme z Moravskoslezského regionu. Nicméně současná situace na mediálním trhu regionální rozmanitosti nepřeje a přežijí jen silné národní značky.“

„Nechtěli jsme se smířit s tím, že ekonomický dopad koronakrize na mediální trh pohřbí značku Helaxu. Proto jsme se rozhodli, že se pokusíme udržet jeho program v podobě on-line rádia s klasickými moderovanými vstupy,” sdělil Jan Neuman, programový ředitel skupiny Media Bohemia k záměru překlopení tradiční VKV stanice do on-line prostředí. Jde o pilotní projekt a pokus o nalezení ekonomického modelu provozování etablovaného rádia mimo FM vysílání. Projekt „nového“ Helaxu přinese dosavadním posluchačům nový obsah na sociálních sitích a zaměří se na rozvíjení programových on-line prvků.

autor: lukpo
Spustit audio

Související