Radní Vsetína neschválili mimosoudní dohodu s vystěhovanými Romy z pavlačového domu

18. duben 2019 13:15

Město Vsetín Romy vystěhovalo z domu, který byl v havarijním stavu v roce 2006. Některé do lokality Poschla, několik mimo Zlínský kraj.

Vsetínští radní neschválili návrh na mimosoudní dohodu s bývalými romskými obyvateli pavlačového domu, který dříve stál v centru města. Informoval o tom starosta Jiří Růžička (KDU-ČSL). Vsetín romské rodiny z pavlačového domu vystěhoval v roce 2006, kdy město vedl Jiří Čunek (KDU-ČSL). Objekt byl ve špatném stavu, město pak dalo dům zdemolovat. Někteří lidé skončili v kontejnerových domech v lokalitě Poschla, pět desítek Romů se přestěhovalo do domků mimo Zlínský kraj. Některé z rodin, které využily nabídku na přestěhování, poté město zažalovaly.

Romové tvrdili, že byli ze Vsetína deportováni násilím. Kritizovali například to, že je zaměstnanci městského úřadu v souvislosti s koupí domků donutili podepsat listiny, které si nemohli ani přečíst. Údajně neměli ani možnost svobodně si zvolit místo, kam se s rodinami přestěhují. Po městu požadovali odškodné 5,2 milionu korun.

Tmavý vzhled nové obchodní galerie ve Vsetíně budí emoce. Podle města se ještě změní

Vizualizace nového nákupního centra ve Vsetíně

Nová nákupní galerie v ulici Smetanova u nádraží ve Vsetíně, by měla podle starosty Jiřího Růžičky, mít po dokončení přírodně hliníkový vzhled.

Soudy se případem zabývají od roku 2008, krajský soud třikrát žalobu zamítl, Vrchní soud však vždy vyslyšel odvolání žalobců a kauzu vrátil. "V posledním případě navíc nařídil výměnu soudce. Město se proti tomu neúspěšně bránilo dovoláním k Nejvyššímu soudu ČR i stížností k Ústavnímu soudu ČR. Nová soudkyně krajského soudu při čtvrtém projednávání kauzy naznačila, že se při rozhodování hodlá řídit právním názorem Vrchního soudu, tedy pro město nepříznivým. Ještě před tím obě strany vybídla k mimosoudnímu vypořádání," uvedl Růžička.

Pro nás jsou tyto podmínky nepřijatelné, město lidem, které mohlo vystěhovat bez náhrady, nabídlo možnost přestěhování do náhradních prostor.
Jiří Růžička (KDU-ČSL), starosta Vsetína

Bývalí obyvatelé pavlačového domu požadují od města omluvu v denním tisku a časopisech, finanční kompenzaci za příkoří dané stěhováním, odpuštění dlužného nájemného a nesplacených závazků vůči městu i přidělení sedmi městských bytů. Přijetí, či nepřijetí mimosoudní dohody budou řešit zastupitelé města 29. dubna.

"Pro nás jsou tyto podmínky nepřijatelné, město lidem, které mohlo vystěhovat bez náhrady, nabídlo možnost přestěhování do náhradních prostor. Na takzvaný pavlačák byl uvalen demoliční výměr, protože byl v havarijním stavu. Nájemníkům byly také nabídnuty bezúročné půjčky, někteří tuto nabídku využili. Proto chceme, aby v této kauze rozhodl soud," uvedl Růžička.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související