Radnice měst v Moravskoslezském kraji ruší novoroční ohňostroje. Výjimkou je Havířov

29. prosinec 2020 08:22

Ve většině měst v Moravskoslezském kraji letos nebudou kvůli pandemii koronaviru silvestrovské ani novoroční ohňostroje. Z větších měst v regionu je výjimkou pouze Havířov, který se rozhodl světelnou show zachovat. Začne ale mnohem dříve, než v uplynulých letech.

„Oželíme to. My pejskaři jsme rádi, když je tady klid,“ myslí si například o zrušení novoročního ohňostroje paní Jarmila z ostravských Vítkovic. Stejný názor má i paní Jana z Ostravy: „Ohňostroje jsou krásné, chodili jsme se dívat každý rok. Ale když jsem zjistila, jak moc to škodí zvířatům, jsem pro, aby se to dělalo snad jen v centru toho města, kde je to vyhrazeno jen pro ty lidi.“

Radnice letos novoroční ohňostroje ruší především kvůli pandemii koronaviru. Například na odpálení světlic v městském obvodu Ostrava-Jih se každoročně chodí dívat tisíce lidí. „Nejsme si jisti, že bychom byli schopni zajistit rozestupy a dodržet všechna opatření. Proto jsme se rozhodli novoroční ohňostroj nepořádat,“ vysvětluje mluvčí Gabriela Gödelová.

Ze stejného důvodu novoroční ohňostroj nebude například ani v Novém Jičíně. Havířov se ho ale rozhodl zachovat, uvedla mluvčí města Rosalie Seidl Pokorná. Světelná show začne poslední den v roce patnáct minut po osmé hodině.

„Světelné efekty si občané mohou vychutnat za zvuku skladby světového génia klasické hudby Ludwiga van Beethovena. Skladba ohňostroje je vytvořena z výškových efektů čtvrté třídy. To znamená, že i když lidé zůstanou doma, vše bude vidět z většiny městských částí,“ ujišťuje mluvčí Havířova.

Ohňostroj v Havířově je sponzorský dar, město si ho proto může dovolit, i když šetří.

Spustit audio