Radnice obvodů Ostravy připomínkují plánovou změnu jízdních řádů tramvají

25. květen 2023 16:17

Změny v tramvajové dopravě v Ostravě se uskuteční nejdříve příští rok. Potvrdil to primátor Jan Dohnal (ODS). Takzvané Ostravské metro má proměnit systém tramvajových spojů.

Páteřní budou jezdit častěji, na některých dosavadních přímých linkách budou muset lidé přestupovat. Podle Dohnala teď projekt připomínkují radnice. Jízdní řády se budou muset upravit.

„Dojde k drobným revizím, aby se co nejvíce vyšlo vstříc jednotlivým městským obvodům, aby se vyšlo vstříc občanům. Věřím, že nějaké finále budeme mít ještě v průběhu poloviny roku – nejpozději na podzim, abychom nejpozději zkraje příštího roku mohli ten projekt spustit,“ uvedl primátor.

Co je Ostravské metro

S návrhem nového systému tramvajové dopravy ve městě přišel Dopravní podnik Ostrava (DPO) v březnu. Koncept, kterému podnik říká Ostravské metro, je inspirován moderními systémy dopravy například ve Švýcarsku.

V novém systému budou tři páteřní linky, které budou jezdit ve špičce v intervalu tři až pět minut a o víkendech co deset minut, a na ně bude navazovat sedm vedlejších linek. Lidé budou někdy muset více přestupovat, do cíle by se ale měli dostat rychleji i pohodlněji, protože všechny tramvaje by měly být bezbariérové.

Spustit audio