Radnice v Třinci radí lidem s barevností fasády, chce předejít výstřelkům

6. květen 2012

Rozdejte malým dětem pastelky a nechte je počmárat domy. Jak by to asi dopadlo? Stačí se podívat na některá sídliště v Česku. Jsou příliš pestrobarevná. Radnice v Třince chce takovým výstřelkům předejít. I proto nabízí majitelům bytových družstev, ale i drobným stavebníkům zajímavou službu.

Některá sídliště v Česku září všemožnými kombinacemi křiklavých barev. Co vchod, to nejlépe úplně jiná. Podle architekta města Třince Borise Petrova je jedním z důvodů extrémní reakce na dřívější socialistickou šeď, které měli lidé plné zuby.

„Lidé si to pamatují a chtějí od toho utéct. Druhá věc je ta obrovská možnost – firmy nabízejí barvy jakékoliv, od těch nejmírnějších až po nejsytější. A to možná láká toho člověka, že by chtěl mít něco originálního, co nemá někdo jiný,“ vysvětluje Petrov.

Odstrašujícím příkladem v Třinci je fialovo-růžovo-oranžovo-žlutý panelák v části Terasa. Naopak vydařená je rekonstrukce panelového domu na ulici Lidické, všímá si architekt.

„Ten věžový dům je možná taková ukázka našich představ, kdy je to velice střídmě ve dvou barvách. Balkóny jsou trošičku výraznější, ale v tlumené barvě. A fasáda je pastelová, která bytovým domům sluší. Celkově dům působí jednoduchým, ale vstřícným dojmem,“ hodnotí Petrov.

Většina lidí ale nežije v rodinných domcích. Domovem jim jsou velká sídliště. A někteří tam žijí opravdu rádi. Když se navíc jejich dům dočká opravy, neprofukuje jim okny a ještě k tomu je na něj hezký pohled, jsou ještě spokojenější.

Třeba dům, ve kterém už pětadvacet let žije důchodkyně Ludmila Mestická, je čerstvě po rekonstrukci. „Je to krásné, fakt. Předtím to bylo šedé,“ říká při venčení svého psa.

Město není omalovánka, zní z Třince

Radnice v Třinci nechce, aby lidé s barvami příliš experimentovali. Proto nabízí zajímavou službu. Každé pondělí odpoledne se mohou majitelé bytových družstev i drobní stavebníci přijít zadarmo poradit, jakou barvu fasády na domy zvolit. K dispozici jim je městský architekt. Vedoucí odboru stavebního řádu v Třinci Věra Pindurová říká, že tím lidé ušetří papírování - nemusejí poté totiž žádat úřad o povolení.

„Ze stavebního zákona vyplývá, že stavba vyžaduje opatření Stavebního úřadu, to znamená povolení nebo ohlášení nebo územní rozhodnutí, mimo jiné v případě, že se mění vzhled stavby. Je na posouzení Stavebního úřadu, jestli tou fasádní barvou se vzhled stavby změní. My tady v Třinci jsme přijali takovou zásadu, že pokud si to zkonzultují s panem architektem, další opatření se už nevyžaduje,“ vysvětluje Pindurová.

Byty v centru Pardubic

Majitelé rodinných domků se mohou odvázat více, tolik totiž celkový vzhled města neovlivňují. Přesto i na ně se snaží radnice prostřednictvím městského architekta Borise Petrova působit.

„Mají třeba nějakou utkvělou představu rodinného domku, který v principu je hezký, ale je umisťován do zcela nevhodného prostředí. Kdy si koupí pozemek ve stávající zástavbě a ten domek tam není vhodný. Jako příklad mohu uvést stávající zděnou zástavbu a v ní roubenka, která patří někam pod les nebo na polosamotu. Pak se snažíme investora přesvědčit, že stavba do tohoto prostředí není vhodná,“ vysvětluje Petrov.

Lentilky mezi domy

Dodal, že dalším příkladem je právě barevnost domků, kde je to ale na rozhodnutí investora. „Některé barvy jsou taky velice syté a příliš barevné. My tomu pracovně říkáme, že jsou to lentilky.“

Nařídit, jakou barvu musí investor použít, ale úřad nemůže. Spoléhá na to, že si lidé nechají od odborníka poradit. Nakolik bude úspěšný, uvidíme na vlastní oči za pár let.

autor: iha
Spustit audio