Radost má 25. Opavská charita slaví čtvrtstoletí dílny pro postižené

5. leden 2017

Čtvrt století. Tak dlouho už najdete v Opavě jedno hodně zvláštní místo. Každý den tam dochází lidé s mentálním postižením a vyrábí všechno možné od drobných uměleckých předmětů až po praktické doplňky. Jejich dílna se jmenuje Radost. Už 25 let ji provozuje opavská charita a na nezájem si rozhodně stěžovat nemůže.

„Dnes třídím gumičky na rohože,“ usmívá se paní Boženka. „Chodím sem už dlouho a pořád mě to baví. Líbí se mi, že jsem s kolektivem. Povykládám si a je sranda,“ dodává spokojeně.

Radost začínala původně jako rehabilitační dílna v malém domečku v roce 1992. Během 25 let se posunula do jiného prostoru, změnil se název a klienti jsou převážně s mentálním postižením.

„Pracujeme na různých činnostech. Lidé pracují s látkou, z papírových ruliček vyrábějí košíky. Duševně nemocní pracují převážně s keramickou hlínou. Cílem je nejen ta práce, ale také je sociálně začleňovat, takže chodíme na výlety, poznáváme nové věci,“ popisuje vedoucí dílny Lucie Lichá.

V opavské Charitě bude určitě rušno celý rok. Je to vidět i z plánů, které má. Má totiž před sebou celoroční projekt Charita Opava pomáhá.

Radost funguje v Opavě už 25 let

„Snažili jsme se, aby název obsahoval, co chceme dělat. Minulý a předminulý rok jsme měli akce, které byly spíš pro veřejnost, a letošní rok jsme si řekli, že bude zapotřebí se trošičku otočit, a sice na klienty a uživatele služeb. Na každý měsíc máme připravenu akci,“ říká ředitel charity Jan Hanuš.

V opavské charitě se bude letos pomáhat potřebným, tak trochu slavit a radost tady bude určitě nejenom v názvu sociálně terapeutické dílny. Kdokoliv může klientům a uživatelům pomoci. Přijďte třeba sem, do Opavy-Jaktaře a kupte si nějaký hezký výrobek z charitních dílen. Stačí vejít do dveří s nápisem Obchůdek.

autor: mrk
Spustit audio