Rajčatová polévka s kokosem, fazole s kari, kuskus s mořskou řasou, kuskusový desert s mákem

Potěšíme zejména vyznavače bezmasé stravy. Zavítáme totiž do nové vegetariánské restaurace v Třinci a společně s kuchařským týmem v čele s Dagmar Mrajcovou připravíme takové běžné menu o třech chodech.

Podávat se bude nejprve rajčatová polévka sypaná kokosem. Poté se naučíme připravit barevné fazole na kari. A nakonec ještě vyrobíme dezert z pro nás netradiční suroviny - z kuskusu. Pokud si vyzkoušíte toto jídlo, jistě zjistíte, že navařit rychle a chutně jde i bez masa.


Rajčatová polévka sypaná kokosem

Suroviny (na 2 porce):
- 600 ml vody
- 90 g protlaku
- ½ cibule
- 2 čajové lžičky octu
- 1 lžička třtinového cukru
- špetka soli
- 1 polévková lžíce kokosu

Postup:
Vodu smícháme s protlakem, povaříme 10 minut. Přidáme na drobno nasekanou cibuli. Vaříme dalších 10 minut. Poté dochutíme solí, cukrem a octem. Hrnec s polévkou odstavíme, vsypeme kokos a necháme zhruba 20 minut odstát.


Barevné fazole s kari

Suroviny (na 2 porce):
- ½ kg barevná fazole
- ½ cibule
- 1 lžička kari koření
- špetka soli
- špetka pepře
- 2 středně velká rajčata
- lžička solamylu
- 2 lžíce droždí Tebi
- česnek podle chuti

Postup:
Fazole namočíme přes noc. Vodu slijeme a v nové vodě vaříme zhruba 1 hodinu do měkka. Scedíme. Nadrobno nasekanou cibuli osmahneme na oleji, přidáme kari, promícháme a vsypeme fazole. Přidáme trochu vody a necháme dusit. Osolíme, přidáme pepř. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Vsypeme do fazolí a vaříme asi 5 minut. Zahustíme lžičkou solamylu rozmíchaného ve studené vodě. Vsypeme droždí Tebi. Důkladně promícháme. Hrnec odstavíme a nakonec přidáme utřený nebo lisovaný česnek.


Kuskus s mořskou řasou nori

Suroviny (na 2 porce):
- 160 g kuskusu
- 320 ml vody
- ½ lžičky soli
- 4 lžíce oleje
- 2 lžíce vloček mořské řasy nori

Kuskus s řasou nori

Postup:
Kuskus dáme do hrnce a zalijeme vroucí vodou. Přikryjeme pokličkou a necháme asi 20 minut odstát. Poté promícháme, posolíme, zalijeme olejem a posypeme vločkami mořské řasy nori.


Kuskusový dezert s mákem

Suroviny (na jeden plech):
- 500 g kuskusu
- 1500 ml vody
- 350 g rozinek
- 250 g mletého máku
- 50 ml oleje
- 2 a ½ polévkové lžíce citrónové kůry
- 50 g bílé mouky
- 125 g meruňkové marmelády
- 250 g třtinového cukru
- 2 ks vanilkového cukru

Postup:
Kuskus vsypeme do hrnce, zalijeme dvojnásobným množstvím vroucí vody, přikryjeme pokličkou a necháme 20 minut odstát. Poté dáme do větší mísy, důkladně promícháme. Přidáme všechny zbylé ingredience a opět promícháme. Vlijeme na plech s vyšším okrajem, vyloženým pečícím papírem. Necháme 20 minut odstát. Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Pečeme 30 minut. Po 15 minutách přikryjeme dezert alobalem. Vyndáme z trouby, necháme vychladnout. Pocukrujeme mletým cukrem a krájíme na kostičky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.