Rakušané vybírají nového prezidenta. Volí mezi otevřeností a nacionalismem

22. květen 2016

Bez ohledu na výsledek dnešních prezidentských voleb v Rakousku lze už teď říct, že půjde o historickou změnu. Do finále volby se totiž poprvé od konce války nedostali kandidáti tradičních stran. Rakušané se dnes rozhodují mezi nacionalismem a otevřeností.

V dnešních prezidentských volbách proti sobě stojí dva naprosto rozdílní kandidáti. Mírný favorit Norbert Hofer za stranu Svobodných ostře vystupuje proti migrantům.

„Tvá vlast tě teď potřebuje,“ zní ústřední heslo prezidentské kampaně Norberta Hofera, který vyvolává pozitivní i negativní emoce.

Pro některé je to vlastenec, který dodá Rakousku sebevědomí, pro druhé radikál, který odmítá muslimy a nosí za pasem pistoli. Podle Hofera není v Rakousku místo pro ty, kdo znásilňují ženy a chtějí zemi zničit.

Pětačtyřicetiletý kandidát Svobodných v prvním kole zvítězil s víc než třetinou hlasů. Jeho úspěch by podle politologů mohl být odrazovým můstkem pro vítězství Svobodných v parlamentních volbách za dva roky.

Hofer navíc prohlásil, že je připraven v případě vítězství rozpustit parlament a vyhlásit volby předčasné.

Druhý kandidát Alexander Van der Bellen, který vystupuje jako nezávislý, je zastáncem otevřené společnosti a tolerance k menšinám. Je smířlivý k uprchlíkům, sám je totiž potomkem emigrantů. Oslovuje hlavně vzdělané a mladé voliče z větších měst.

Ať už vyhraje kandidát Svobodných Norbert Hofer či jeho soupeř ze strany Zelených Alexander Van der Bellen, nový nájemník vídeňského Hofburgu bude víc zasahovat do každodenní politiky

Voliči si podle něj zvolí mezi otevřeným a proevropským Rakouskem, nebo odchodem na evropskou periferii.

Volební místnosti se uzavřou v 17.00 SELČ, kdy se očekávají i první odhady. Výsledky se předpokládají pozdě večer. V těsném střetu by mohly rozhodnout korespondeční hlasy, které se budou sčítat až zítra.

autor: pev
Spustit audio