Ráno na operaci a odpoledne už doma. V Ostravě vznikla jednodenní kardiologie

21. červenec 2021 14:58

Ve Vítkovické nemocnici v Ostravě začala fungovat jednodenní kardiologie. Působí v ní odborníci z nemocnice v Třinci-Podlesí, kteří tam prozatím budou provádět až 600 operací ročně. I kvůli stárnutí populace specializovanou péči potřebuje stále více lidí.

„Jsem rád, že tady nemusím zbytečně ležet, že můžu jet domů,“ říká padesátiletý Jan Jeziak. Už má po zákroku a chystá se domů do Orlové. Už ví, co mu způsobuje potíže. „Často jsem se zadýchával. Zjistili, že mám nějaké tepny ucpané na srdci. A zřejmě mi budou dělat bypas,“ dodává.

Pan Jeziak 18 let pracoval jako horník, těžké práci přičítá své potíže. „Osmnáct let na čelbě, nic jiného jsem nedělal. Co tam dýcháte a všechno k tomu taháte ručně, jsou to věci, co mají přes sto kilo,“ vypráví.

V novém pracovišti v pavilonu G už čeká i další pacient, devětapadesátiletý pan Josef Svoboda ze Štramberku. „Pro mne je to mnohem blíž, než kdybych měl jet do Třince. Takže jsem z toho nadšený,“ říká.

Zatím jen jednodušší zákroky

V jednodenní kardiologii se lékaři prozatím soustředí na diagnostickou koronografii. Když odhalí postižení věnčité tepny, opraví zúžené místo pomocí balónku a stentu. Pacientům tu provádí také třeba výměny kardiostimulátorů.

„Je pro pacienty určitě jednodušší, aby byli ošetřeni tady, když jsou z tohoto regionu. Samozřejmě v té první fázi jsou to jednodušší zákroky, pak se chystá druhá etapa rozvoje tohoto projektu,“ říká ředitel Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice Stanislav Jackanin.

Součástí nového pracoviště jsou dvě ambulance, dále místnost pro šest až osm pacientů, kde se připravují na zákrok nebo po něm odpočívají. A také operační sály.

„Filozofie jednodenní kardiologie je de facto jen jakýmsi zrcadlením té moderní péče o kardiologické pacienty ve světě, kdy ten trend je dělat jednoduché zákroky v rámci jednodenního ošetření. Pacient ráno přijde, odpoledne – pokud je vše v pořádku a zákrok proběhl, jak má, a není přítomna žádná komplikace – pacient odchází domů,“ říká kardiolog a ředitel nemocnice v Třinci-Podlesí Radek Neuwirth.

Třinečtí specialisté v Ostravě operují prozatím dva dny v týdnu.

Spustit audio

Související