Řečový trenér Evžen Worek pomáhá lidem s vadou řeči překonat strach z mluvení

11. duben 2017

Má 19 let a velký sen, stát se lékařem. Plány ostravského gymnazisty ale komplikuje řečová vada. Kvůli koktavosti se dlouho bál mluvit. Protože ale ví, co chce, tak pilně jezdí za lektory do Třince a se svým handicapem se pere. Teď už si bez zadrhnutí nakoupí v obchodě, objedná jídlo v restauraci anebo zvládne zkoušku.

Devatenáctiletý ostravský gymnazista Standa Výtisk trénuje čtení, mluví hodně rozvážně a hlídá si každé slovo. Ještě před rokem se často zadrhával a bál se cokoliv říct. I kvůli svému snu si našel řečového trenéra v Třinci, se kterým na mluvení pracuje.

„Chtěl bych vyzkoušet medicínu a s přibývajícími léty jsem nad tím začal čím dál víc přemýšlet. Jak třeba budu mluvit u maturity nebo při zkouškách na vysoké škole,“ říká.


Stydíte se mluvit a máte vy a vaši blízcí problémy s veřejným projevem? Řečový trenér Evžen Worek v naší rozhlasové Poradně radil, jak řešit některé problémy v mluvě a překonat strach (uslyšíte v odkazu ‚Poslechněte si Poradnu‘).

Když mluví se spolužáky, často v ruce svírá diktafon. Právě nahrávky pak rozebírá se svým řečovým trenérem Evženem Workem. Ten ho podobně jako další lidi s koktavostí učil prakticky znovu mluvit.

„Základní kurz trvá sedm dní a má jasně stanovený program. Součástí celého kurzu je praktický výcvik, protože to je to nejdůležitější – přelomit bariéru strachu z mluvení. Po sedmi dnech je každý schopen mluvit plynule bez zadrhnutí, tempo řeči je ale pomalejší s protahováním určitých slabik,“ vysvětluje Evžen Worek.

Intenzivní sedmidenní program mají dávno za sebou. Teď už pracují hlavně na plynulosti řeči. „Aby nám to znělo pěkně, přirozeně. Abychom se možná trochu vyvarovali té monotónnější intonaci,“ dodává řečový trenér.

Už teď si ale Standovo okolí všímá neskutečné změny. Spolužáci, učitelé a hlavně rodina.

„Když jsme šli do obchodu nebo někam něco vyřizovat, všechno jsem vyřizovala já. Teď si vyřídí kdeco, tisíc procent nahoru,“ pochvaluje si pokrok a hlavně větší samostatnost svého syna Vlasta Výtisková.

Lidí s koktavostí v posledních letech podle třineckých lektorů přibývá. Stále častěji tak mají své kurzy naplněné už v předstihu.

Řečový trenér Evžen Worek (vlevo) v rozhlasové Poradně Stanislava Janalíka
autor: stj
Spustit audio