Redaktor ostravského rozhlasu Martin Knitl získal Česko-německou novinářskou cenu

10. listopad 2018

Do finálového výběru soutěže o Česko-německou novinářskou cenu 2018 se dostaly hned čtyři příspěvky z dílen Českého rozhlasu. Nejlépe se umístil Martin Knitl, který vyhrál kategorii audio za dokument Českého rozhlasu Ostrava Sudetské děti. Ceny byly slavnostně vyhlášeny v Uměleckém centru v Olomouci.

„Sešlo se opět velké množství kvalitních příspěvků. Porota mohla vybírat z článků uveřejněných v největších denících, ale i v časopisech zaměřených na užší cílovou skupinu. V kategoriích audio a multimédia nás těšila silná účast veřejnoprávních médií,“ bilancoval Tomáš Jelínek, ředitel Česko-německého fondu budoucnosti.

Redaktor Martin Knitl získal ocenění za reportáž o osudech sudetských dětí, které už jako batolata skončily na pokraji války v opavském ústavu Marianum. I když jim nic nebylo, strávily mezi řádovými sestrami a dětmi s psychickým postižením téměř celý svůj život. Domů se už nevrátily, protože neměly kam, ani s kým, odejít.

Zvláštní cenu Mileny Jesenské, jež je společná pro příspěvky jak v českém, tak německém jazyce, poté letos obdržel mimořádný německý dokument o tzv. vlaku smrti, který vyrazil v květnu 1945 z koncentračního tábora v Litoměřicích. Díky silné pomoci ze strany českého obyvatelstva se podařilo tisíce vězňů z transportu zachránit.

V loňském roce zamířily do Českého rozhlasu hned dvě ze sedmi Česko-německých novinářských cen. Zvláštní cenou Mileny Jesenské byli oceněni tvůrci rozhlasového dokumentu Yusra plave o život. Ten vznikl v koprodukci Českého rozhlasu a BBC.

Další kategorií, ve které zabodovalo rozhlasové dílo, byla sekce audio. V té zvítězil příspěvek s názvem Tajemný kořistní fond, jehož autorem byl Pavel Polák.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.