Rekonstrukce chátrající usedlosti Cibulka v pražských Košířích vyjde asi na 350 milionů korun

21. červen 2021

Šéf Avastu a filantrop Ondřej Vlček se svou ženou Katarínou založili Nadaci rodiny Vlčkových, která chce v usedlosti vybudovat dětský hospic a empírový zámeček také otevřít veřejnosti. Rekonstrukci chce podle něj nadace dokončit do pěti let.

Největšího rozkvětu dosáhla usedlost v první třetině 19. století, kdy ji vlastnil pasovský biskup Leo Thun–Hohenstein a dostala podobu emírového zámečku. Po jeho smrti ale vyhořela a od té doby už neměla takovou svojí slávu. Za pět let to bude symbolických 200 let, kdy by usedlost zase vstala z popela.

Celý komplex je tvořen hlavní budovou, hospodářskými budovami a stájemi. Historie usedlosti se datuje od 14. století, kdy patřila Jindřichu Názovi, písaři dvorní kuchyně Karla IV.

V 16. století se stala majetkem rodu Cibulkových z Veleslavína, kteří poskytli jméno nejenom usedlosti, ale přeneslo se i na lesopark a oblast rodinných domků v Praze-Košířích.

Usedlost Cibulka, pohled od hlavního vchodu

V průběhu třicetileté války byla usedlost značně poničena a v takovém stavu ji odkoupil a zrenovoval univerzitní profesor Johann Georg von Funcke, ale radikálně ji přestavil až Leopold Leonhard Thun-Hohenstein.

Posledním soukromým majitelem Cibulky byl statkář Josef Hyross, který ji kvůli finančním problémům roku 1922 odprodal pražské obci. Město však Cibulku dva roky před revolucí, roku 1987, prodalo České spořitelně. Polistopadový soukromý majitel, společnost Cibulka a.s., neměl na opravu dostatek peněz a komplex dále chátral. Nadace rodiny Vlčkových je tedy nová naděje pro tento ojedinělý objekt.

autoři: Jaroslav Hroch , djo
Spustit audio