Rekonstrukce náměstí Komenského v Dobříši jde do finále. Slavnostní otevření plánuje město začátkem roku 2023

23. listopad 2022 13:00

Letošní hlavní projekt města Dobříše právě finišuje a kompletně zrekonstruované náměstí Komenského v centru prý změní tvář celého města. Se starostou města Dobříše Pavlem Svobodou probrala detaily projektu moderátorka Jitka Lukešová.

Náměstí Komenského v Dobříši je jedno z nejfrekventovanějších míst, kudy denně projde přes tisíc školáků a další stovky obyvatel i návštěvníků našeho města. Prostor, který už dlouho volal po své rekonstrukci se v letošním roce konečně dočkal zasloužené opravy. Stavební práce tady byly zahájeny letos na jaře a nyní se blíží do svého finále.

"Tak dnes se začali sázet stromy, které by měly vlastně dá finální tvář náměstí. To hlavní stromořadí, které tam bude, tak budou tvořit třešně, speciální třešně. Ale protože tam třeba budeme přesouvat památník obětem první světové války, tak u něj bude národní strom lípa," popisuje starosta aktuální práce na náměstí a doplňuje, co ješte bude nutné dodělat.

"Ještě zbývá je přesunout ten památník. Původně, po první světové válce, byl na tom náměstí, ale potom po druhé světové válce se přesunul pryč, protože ono nějakou dobu fungovalo jako křižovatka, bylo průjezdné. A teď, když tam bude to pěší zóna, tak tam ten památník na to původní místo na náměstí vracíme zpátky. Takže na příští týden máme objednané jeřáby a plánujeme velikou a složitou akci přesunování několikatunového žulového památníku."

Zakázku celé rekonstrukce náměstí Komenského za 34 mil. Kč vč. DPH získala ve výběrovém řízení firma Metrostav. Ta postupně mění dříve hrozivě vypadající centrum města v moderní lokalitu, která nabídne obyvatelům města i dalším návštěvníkům příjemný prostor. Součástí předmětu dodávky je také povýsadbová péče o stromy po dobu následujících 5 let.

Kompletně hotovo by mělo být do poloviny prosince, slavnostní otevření náměstí Komenského se plánuje začátkem roku 2023.

autoři: Jitka Lukešová , JMys | zdroj: Město Dobříš
Spustit audio