Rekonstrukce ostravských sídlišť bude stát miliardy

5. červenec 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Ostrava je v České republice městem s nevyšším počtem panelových domů. Některé městské čtvrtě jsou dokonce postaveny takřka výhradně z panelových dílů. Patří k nim také Ostrava - Jih. Její starosta Jiří Němec tvrdí, že životnost tzv. G57, tedy paneláků typového označení Gottwaldov z roku 1957, je u konce. Tato městská čtvrť jich přitom má kolem dvou stovek a rozpočet na jejich celkovou rekonstrukci dosahuje miliardových částek.

Jiří Němec: Chceme tu koncepci udělat na sedm let, kde bysme potřebovali tři a půl miliardy, z toho chceme něco financovat z nájemného, něco z prodeje domů a bytů, které také prodáváme. Tady u těch panelových domů nepředpokládáme, že by do toho mohly jít právnické osoby složené z těch obyvatel, protože nebudou ty peníze mít.

Moderátor (Ivana Šuláková): Kritikové z řad oponentů rekonstrukcí panelových domů razí teorii zbourání takových chátrajících domů a následnou výstavbu nového moderního bydlení. S tím ale náměstek ostravského primátora Vítězslav Kuta nesouhlasí.

Vítězslav Kuta, náměstek ostravského primátora: Výstavba nového třípokojového bytu představuje milion tři sta tisíc korun. K tomu technická infrastruktura tři sta tisíc na byt. Takže jsme někde u částky milion a půl. A zlikvidovat stávající panelové objekty se blíží k nákladu půl milionu na jeden byt. A proti tomu stojí možnost regenerace, kde částka tři sta tisíc by měla být dostatečná pro zásadní změnu. Takže si myslím, že ta společnost nemá jinou možnost, než masově tu regeneraci těchto objektů udělat.

Moderátor (Ivana Šuláková): Daleko horší je ale situace u lidí, kteří si své panelové byty koupili do osobního vlastnictví. Tvrdí to Jaroslav Hynek z České komory autorizovaných inženýrů a techniků.

Jaroslav Hynek, Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků: Ti, kteří by se o to měli nejlépe starat, ti skuteční vlastníci, tam je ten přístup k investování nejhorší. Je to prostě proto, že je prostě ta pomoc poměrně malá a průměrná hodnota nákladů oprav byla 158 tisíc korun.

Moderátor (Ivana Šuláková): Panelové domy, mezi lidmi hanlivě nazývané jako králíkárny, rozhodně nepatří k perlám tuzemské architektury. Přestože nabídka realitních agentur překypuje atraktivními cihlovými domy a byty, řada lidí zůstává panelovému bydlení dále věrná. Ne snad kvůli nostalgickým vzpomínkám na léta minulá, ale hlavně proto, že na něco lepšího nikdy mít nebudou.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autoři: š.iva , mta
Spustit audio

Více z pořadu