Rekreační areál Vrchbělá, vybudovaný v bývalém vojenském prostoru Ralsko za víc než čtvrt milardy, je prodělečný. Kraj zvažuje několik variant řešení

28. červen 2022 12:00

Volnočasový a rekreační areál Vrchbělá za Mladou Boleslaví vznikal několik let. S přispěním evropských dotací vyšel na víc než čtvrt miliardy korun. Momentálně spadá pod Středočeskou centrálu cestovního ruchu, která v něm zajišťuje úklid, sekání trávy, krmení pro zvířata, provoz kempu nebo dohled nad správou. Každoročně ji to stojí 8 - 10 milionů korun. Náklady se ale dlouhodobě nevrací. Kraj teď proto řeší, co s areálem dál.

Vrchbělá je místo v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Najdete v něm stezku na brusle, kolo, minizoo, rozhlednu, lanové centrum nebo kemp. Středočeský kraj ho slavnostně otevřel před šesti lety. Jenže teď hledá možnosti, co s prodělečným areálem dál:

"Správa celého areálu tak, jak byl postaven, byla velice náročná a ve finále se zjistilo, že na tom areálu Středočeský kraj prodělává zhruba devět a půl milionu korun ročně," propočítává radní Libor Lesák z ODS a dodává, že takto zařízení nemůže fungovat dál. Hejtmanství chce proto areál převést právě pod jeho odbor odbor majetku, a to jako zbytný, tedy takový, který nepotřebuje.

Vrchbělá, volnočasový a rekreační areál

"Jedna varianta je taková, že to dále budeme provozovat celý sami. Druhá varianta je, že to celý prodáme, ale k té se také moc nekloníme. Myslíme, že areál by měl být otevřen občanům a měl by sloužit pro odpočinek, rekreaci a sport. Jako nejlepší se nám jeví třetí varianta, tedy prodej hotelu s přilehlým parkovištěm a ostatní tomu vlastníkovi hotelu pronajmout," rozvíjí možnosti řešení radní.

Odbor majetku by měl Vrchbělou přibrat, až bude tzv. čistá, tedy až za ní centrála poplatí všechno, co má, až bude jasné, co se současnými zaměstnanci a až se dokončí všechny rozdělané projekty, třeba stellplatzy pro karavany. Podle odhadů by to mohlo být koncem roku.

Robert Bezděk z opozičního hnutí ANO ale namítá, že by byla chyba se areálu zbavovat.

"Samotný areál je unikátní v rámci Středočeského kraje. A když si vezmete  investice, které tam byly dány ve výši 272 milionů korun, tak se domnívám, že odepsat tyto investice pouhým prodejem, by byla zásadní chyba. Jde jenom o to, aby se zvýšila atraktivita a znalost lidí, aby tam mohli jezdit a přitáhnout lidi i ze zahraničí. Pokud nemáte člověka, který tím areálem prostě žije a dýchá pro něj, tak nemůžete předpokládat, že se to zlepší."

Ve srovnání s podobnými volnočasovými areály, jako je třeba nedaleké Mirakulum, ale hejtmanství zastává názor, že soukromý majitel dokáže v místě udělat víc, než kraj se svými zaměstnanci.

autoři: Kristýna Vašíčková , JMys
Spustit audio