Řeky v kraji vysychají. Na Morávce a Olši platí stav sucha

6. září 2012

Moravskoslezský kraj trápí sucho. V některých částech Beskyd už lidem vyschly studny a jsou závislí na vodě přivezené v cisternách. Hydrologové potvrzují, že letošní léto bylo srážkově podprůměrné. Například na Lysé hoře napršela v srpnu jen polovina toho, co obvykle. A ani září není na srážky bohatější.

Na řece Morávce a Olši už vodohospodáři vyhlásili stav sucha. O mnoho lépe ale na tom nejsou ani jiné řeky v kraji. Prší málo a korytech řek tak stále ubývá vody.

„Dnes při těch nízkých průtocích už je vidět struktura dna a vlastně ta voda teče mezi jednotlivými nerovnostmi, kameny a podobně, takže ani hladina není souvislá,“ popisuje Čestmír Vlček z Povodí Odry.

Voda mizí také z přehrad, například ty na beskydské straně už jsou plné jen ze šedesáti procent. Omezování dodávek vody z těchto centrálních zdrojů ale nehrozí.

„Z historie, co se traduje, že došlo k omezování dodávek vody, tak to byly dva až tři roky takhle suché po sobě. Tato několikaměsíční období sucha nemohou toto ovlivnit, ale v řekách se to projevit může,“ dodává Vlček.

Lidem v Beskydech vysychají studny

Sucho a málo srážek nepříjemně pociťují lidé v Beskydech, kteří mají vlastní studny. Ve vyšších oblastech hor totiž začíná mizet podzemní voda. A studny vysychají. S vodou teď proto hodně šetří i Jana Jančíková, která žije v Bystřici u Třince.

„My zrovna máme to štěstí, že máme ten pramen zatím ještě jistý. Ale jsou tady lidé, kteří už vodu nemají. A je to hrozné bez vody s dětmi, sousedé už nemají vodu,“ říká paní Jančíková. „Méně teď pereme, míň se koupáme a nezaléváme.“

Stanislava Vašková bydlí o kousek dál. A voda z kohoutku jí teče jen díky tomu, že obec poslední tři týdny doplňuje místní rezervoár z cisterny. Přítok podzemní vody, která jej plnila dříve, je už totiž strašně slabý.

„Když jsme v osmdesátých letech stavěli vodovod, bylo taky takové sucho,“ vzpomíná paní Vašková.

Starosta Bystřice Ladislav Olšar (ČSSD) doufá, že se během podzimu srážky zlepší. Jinak nedostatek vody na lidi více dolehne. V zimě je totiž problém po strmých cestách vodu v cisternách lidem pravidelně vozit.

„Věříme, že příroda si to sama nějak srovná. Ale hlavně to přežít do doby, než se to srovná, že,“ dodává starosta.

Každé delší suché období se podepíše na stavu podzemních vod, jejich hladina se zpátky vrací jen neochotně. Vydatnější srážky navíc zatím nejsou v dohledu.

autor: iha
Spustit audio