Relikviář svatého Maura v Bečově nad Teplou je bohatě zdobená schránka s ostatky

18. srpen 2019

Už ve 13. století se ve Francii začal psát napínavý příběh relikviáře svatého Maura, zlatem a drahokamy zdobené truhly, ve které byly uloženy ostatky tohoto světce. Dílem náhod doputovala vzácná zdobená truhla v minulém století až na hrad a zámek v Bečově nad Teplou na Karlovarsku. Po druhé světové válce se ale po vzácné památce slehla zem.

Znovuobjevení truhly předcházely události jako z filmů s Jamesem Bondem. České velvyslanectví v Rakousku oslovil jistý Američan s tím, že by rád odvezl blíže neurčenou historickou památku nacházející se asi 100 kilometrů od Mnichova, za což nabízel 250 tisíc dolarů. Československým kriminalistům to přišlo divné, a tak se dali do pátrání.

A proč vlastně relikviář po válce zmizel? Členové rodu Beaufortů-Spontinů, kteří obývali bečovský zámek, kolaborovali s fašistickým Německem a po válce ukryli relikviář do sutě podlahy jedné ze dvou kaplí. Nikde o tom ale nebyly žádné záznamy a nebyli ani svědci. Na dlouhá desetiletí byl hrad i zámek pro veřejnost uzavřen. Nacházel se totiž příliš blízko nově vzniklého vojenského újezdu a vlastně i západní Evropě.

Kriminalisté se tedy dali do pátrání a skutečně v roce 1985 nalezli zasypaný relikviář v podlaze kaple. Památka, nebo spíš to, co z ní zbylo, byla převezena do Prahy. Teprve v roce 1991 se začalo s náročným restaurováním. Musela se vyměnit celá vnitřní dřevěná schránka a opravit množství drobných zlacených detailů.

Relikviář svatého Maura

Dvojnásobné mistrovské dílo

Restaurátorům patří velký obdiv. Po 11 letech zvládli památku dokonale a citlivě zrestaurovat. Ještě větší obdiv a úžas ale patří samotným zlatníkům a umělcům, kteří se ve 13. století pustili do tak bohatě zdobeného a do detailu propracovaného díla.

Dnes se podle mnohých jedná o druhou nejcennější kulturní památku tohoto druhu u nás, hned po korunovačních klenotech. A také o vůbec nejhodnotnější románské umělecké dílo na našem území.

A kdo že byl svatý Maurus? Hodně lidí si díky jménu myslí, že se jednalo o černocha. Možná pro podobnost se slovem mouřenín. Svatý Maurus byl ale Evropan a běloch, kazatel křesťanské víry, zakladatel benediktinského kláštera ve Francii. Působil v Remeši na severovýchodě země. Měl prý, podobně jako jeho učitel svatý Benedikt, dar uzdravovat nemocné.

Od 13. století, kdy Maurus kvůli své víře skonal na popravišti, byl relikviář uložený v belgickém klášteře. Odtud putoval Evropou až do Bečova. Na zámku v Bečově nad Teplou se toho o něm a o jeho osudech dozvíte mnohem víc.

Součástí zámku je i dřívě postavený hrad

Kromě samotného relikviáře můžete nahlédnout i pod pokličku práce restauratérů i těch, kteří relikviář vypátrali. A také se dozvíte, že testy DNA prokázaly, že ve schránce jsou ostatky čtyř lidí. Všechny podrobnosti vám řeknou zdejší průvodci. Dozvíte se hodně zajímavého z dlouhé historie hradu a později i zámku.
https://www.zamek-becov.cz/cs

autor: Pavel Halla
Spustit audio