Republikánská mládež chce vyslat do ulic Ostravy své hlídky

27. červenec 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Republikánská mládež chce vyslat do ulic Ostravy své hlídky. Pravicový extrémisté tak reagují na prohlášení rómských představitelů, kteří chtějí organizovat svojí vlastní domobranu. Rómové tvrdí, že policii nevěří, a proto si chtějí své domovy bránit sami.

O domobraně začali ostravští Rómové hovořit poté, co čtveřice skinheadů brutálně napadla skupinu Rómů. Podrobnější informace má pro nás Andrea Čánová.

Napětí mezi ostravskými Rómy vyvrcholilo poté, co čtveřice skinheadů napadla plynovou pistolí a nožem skupinku rómských mladíků. Jeden z nich skončil s vážnými zraněními v nemocnici. Skinheadi jsou už nyní ve vazbě. Představitelé rómských organizací však doslova říkají, že už jim došla trpělivost. Jak to potvrdil předseda Rómské občanské iniciativy Mikuláš Horváth.

Mikuláš Horváth: Ano, budeme dělat domobrany. Budeme si bránit své domovy. Zatím se společnost nemusí bát. Nebudou to ozbrojení lidé. Budou to hlídky, které budou objíždět rizikové lokality.

Reakce pravicových extrémistů na sebe nenechala dlouho čekat. Martin Kleinerlen z republikánské mládeže prohlásil, že do Ostravy vyšlou na Rómy své občanské hlídky.

Martin Kleinerlen: Budeme tam posílat občanské hlídky, kteří budou monitorovat toto dějství, co se tam děje, zda tito Rómové nenapadají občany, kteří jim můžou vzhledem připomínat skinheada. Zatím bych chtěl vzkázat těmto hlídkám, chraň bůh, jestli by napadly Čecha. To, co se tam potom bude dít v Ostravě, si myslím, že se nikomu nebude líbit.

Marcus Pates z Evropského centra pro práva Rómů kritizuje, že pravicový radikálové za tyto výroky ještě nejsou ve vazbě.

Marcus Pates: Republikánská mládež v Bohumíně podněcuje ke rasové nenávisti zase s přehlížením policie. nabádá své příznivce, aby útočili na Rómy, který případně se snaží se bránit.

Mluvčí policie Milan Klézl se k dané situaci vyjádřil velmi opatrně.

Milan Klézl: K jednotlivým prohlášením obou stran vyjadřovat nebudeme, abychom tak zbytečně nerozdmýchávali napjaté vztahy mezi oběma tábory. Policie je samozřejmě připravena vzniklé problémy okamžitě řešit.

Martin Kleinerlen z republikánské mládeže, který na improvizované tiskové konferenci před budovou bohumínské policie oznámil, že na rómskou domobranu do Ostravy vyšlou své hlídky, už čelí trestnímu stíhání za podněcování k nenávisti vůči skupině osob. Tohoto rasově motivovaného deliktu se měl dopustit na demonstraci pravicových radikálů v Bohumíně. Mluvčí karvinské policie Petra Čislarová zato uvedla, že policie má zájem o zvukový záznam jeho projevu.

Petra Čislarová: Vzhledem k tomu, že my jako policie jsme nebyli přítomni tomu, co řekl pan Kleinerlen, jaké výroky zazněly, tudíž nevíme přesně, co řekl, tak pokud by nám ČRo poskytl konkrétní nahrávku a učinil oznámení, tak samozřejmě policie tuhleto prošetří.

Marcus Pates z evropského centra pro práva Rómů je přesvědčen, že výroky o občanských hlídkách Kleinerlen opět porušil zákon a vzhledem k tomu, že už je za podobný delikt stíhán, měl by být ve vazbě.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: mkp , ada , spr
Spustit audio

Více z pořadu