Revitalizace hlučínské štěrkovny pomůže s rozvojem obcí v okolí

14. březen 2019

Do poloviny dubna se mohou hlásit firmy, které chtějí pracovat na úpravě Hlučínského jezera. Ministerstvo financí chce tuto půlmiliardovou zakázku uzavřít přesně 11. dubna.  Pokud se to podaří, práce by mohly začít ještě v září. Vítěz tendru má zlepšit fungování štěrkovny v rámci protipovodňových opatření. Jak jezero co nejlépe rekreačně využívat, se bude řešit až poté.

„Před dvěma týdny proběhla prohlídka areálu zájemců o zhotovení stavby, ale všechno je vlastně v režii ministerstva financí,“ říká místostarostka Hlučína Petra Řezáčová (KDU-ČSL).

Na setkání u štěrkovny dorazili zástupci patnácti společností. Firma, která vyhraje výběrové řízení, vybuduje protipovodňová opatření. Kdyby teď jezero zalila stoletá voda, v ohrožení by byl nejen Hlučín a okolní obce, ale i Ostrava.

Revitalizace štěrkovny má otevřít také možnosti dalšího rozvoje celé oblasti. „Momentálně není žádná studie, co se bude na jezeře stavět. Teď se nám otevře možnost ty studie vymýšlet,“ dodává místostarostka Petra Řezáčová. Podle ní zatím není jasné, co u štěrkovny po revitalizaci jezera vznikne.

Obnova Hlučínského jezera patří k prioritám protipovodňových opatření

Hlučínská štěrkovna

Hlučínské jezero, jedna z největších rekreačních ploch na Ostravsku, je v havarijním stavu. Na nutnou investici do protipovodňových opatření město stále čeká.

Místní lidé by ale nápady měli. „Chybí tam stín, což se dá vyřešit různě,“ říká důchodkyně paní Miluše. Také sedmapadesátiletý soustružník Libor z Hlučína si myslí, že by se okolí jezera mělo změnit. Možnosti rekreace nejsou takové, jak by si představoval. „Kolem by mohlo být více rekreačních zařízení,“ míní.

Podle starosty sousedních Kozmic Petra Kozáka (KDU-ČSL) ale není půlmiliardový projekt snadné dotáhnout do konce. A to mimo jiné i proto, že štěrkovna zasahuje do katastru několika obcí. Kromě Kozmic a Hlučína je to třeba Děhylov nebo Dobroslavice.

„Není to jednoduchá věc. Každá z obcí se tam snažila zapracovat maximum věcí, takže jsme potom museli hledat řešení, ustupovat, dělit a podobně,“ vysvětluje starosta.

Ministerstvo financí nevylučuje, že se kvůli dotazům firem budou muset zpřesnit zadávací podmínky. Délka výběrového řízení, které běží do 11. dubna, by se tak protáhla.

autor: pdu
Spustit audio