Richard Austin Freeman: Případ Oscara Brodského. Detektivní povídka v podání Igora Bareše

17. prosinec 2022

Silas Hickler podlehl volání zločinu. Jeho černá duše zkrátka neodolala a dala tak příležitost amatérskému pátrači s přísně analytickým a vědeckým myšlením –  doktoru Thorndykovi.

Účinkuje: Igor Bareš
Připravila: Eva Lenartová
Překlad: František Jungwirth
Zvukový mistr: Zdeněk Prchlík
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 3. 12. 2022

Na scéně je vrah, mrtvý muž, diamanty a detektiv s mimořádně vyvinutým analytickým myšlením. Dr. Thorndyke vyniká přísně analytickým a vědeckým myšlením. Neustále má po ruce kufřík se svou miniaturní laboratoří, najde a správně interpretuje i tu nejmenší stopu, kterou zločinec zanechá. Je tedy jakýmsi forenzním detektivem.

Poučený čtenář či posluchač dobře ví, že lotr Silas Hickler nemá šanci, baví se však především způsobem, jakým Dr. Thorndyke kráčí k cíli. 

Poslechněte si dvoudílnou detektivní povídku. K dispozici je od 10. do 17. prosince. 

Kdo byl Richard Austin Freeman?

Britský lékař a fyzik, který žil a tvořil na přelomu 19. a 20. století (1862-1943). Jako vojenský lékař odjel do Akkry na Zlatonosném pobřeží (dnešní Ghana), Afrika však podlomila jeho zdraví, takže se po čtyřech letech vrátil do Londýna. Ordinoval nějaký čas jako na chirurgii, jeho zdravotní stav mu však nedovolil v praxi pokračovat. Vydal cestopis ze země Ašantů, poté s kolegou lékařem napsal detektivku pod pseudonymem Clifford Ashford, ale opravdového literárního věhlasu dosáhl až roku 1907 románem Otisk rudého palce. Freeman je autorem několika desítek detektivních románů a povídek s postavou Dr. Thorndyka, detektiva – vědce, a patří k zakladatelům tzv. inverted story, kdy čtenář od počátku zná vraha.

autoři: Tomáš Soldán , ele
Spustit audio