Richard Thompson: Still

5. srpen 2015

Nové album, už čtyřicáté v kariéře britského folkrockového písničkáře a jednoho z nejlepších světových kytaristů, šestašedesátiletého Richarda Thompsona, má název Still.

Jeden z nejlepších světových kytaristů přitom i přes pětadvacet let strávených v americké Santa Monice zůstává jasným Britem. Stále těsněji přimknutým k rodným skotským kořenům, což ocenila i britská královna, která Richardu Thompsonovi za hudební zásluhy udělila v roce 2011 Řád britského impéria.

Velmož anglického folkrocku 60. let, zakladatel legendární skupiny Fairport Convention a energický zpívající kytarista nepřestal ani za oceánem věřit vlivům získaným v mládí: ostrovní tradici, skiffle, londýnskému jazzovému kabaretu, rokenrolu a country, k níž ve stáří tíhne stále víc. „Když mě obviníte z toho, že jsem folkař, odpřisáhnu vám, že jsem rocker. A naopak,“ tvrdí Thompson a s odkazem na americana, nabízí pro svou hudbu vtipný termín: anglocana.

03443637.jpeg

Je vlastně záhadou, proč Richard Thopmson zaměstnává producenty - tentokrát Jeffa Tweedyho od americké skupiny Wilco - když na svém vybroušeném rockovém písničkářství a obvyklém modelu alba skoro nic nemění. Vypalovačky střídá s baladami a nezapomene zařadit nějakou experimentální libůstku: teď osmiminutovou skladbu Guitar Heroes; poctu Django Reinhardtovi, Chucku Berrymu, Les Paulovi a dalším kytarovým velikánům, dotvářejících Thompsonův nenapodobitelně úsporný a rokenrolový úderný styl, což nikdy neskrýval.

Britský písničkář Richard Thompson zůstává pořád na folkrockovém území, kterému rád říká „keltské“, bez potřeby odpustit si štiplavé texty, i když je zpívá hlasem, který snad ani nemůže nikoho rozzlobit. Věrnou rytmiku - basista Taras Prodaniuk a bubeník Michael Jerome - na přání Tweedyho posílil o členy jeho kapely - kytaristu Jima Elkingtona a sboristy, sourozence Simu a Liama Cunninghamovi. A znovu přizval britskou písničkářku s krásným hlasem Siobhan Kennedy. Co je hlavní: neokorává. Ačkoliv dopředu tušíte co vás čeká, že vás vlastně takřka ničím nezaskočí, doposloucháte album Still a znovu si řeknete, díky za Richarda Thompsona.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Beatnik Walking, She Never Could Resist A Winding Road, Patty Don't You Put Me Down.

Richard Thompson
Spustit audio