Řidič odmítl uznat Ukrajince nárok na jízdu zadarmo. Dopravce se omluvil

24. květen 2022, aktualizováno

Český rozhlas Ostrava získal svědectví Ukrajinky, která opakovaně musela platit za autobus, i když ho má mít zdarma. Svědectví dokládají i lístky, které si matka dvou dětí uchovala. Žije v obci Ludvíkov na Bruntálsku, kde není obchod a tak musí regionálními autobusy jezdit pro jídlo do sousední obce. Moravskoslezský kraj přitom válečným uprchlíkům z Ukrajiny i nadále umožňuje cestování regionálními autobusy zdarma, musí jen předložit nutné doklady.

Čtyřicetiletá Světa stojí na zastávce uprostřed Ludvíkova, vesnice v srdci Jeseníků. Kolem nás jsou hory a autobus je klíčovou spojnicí s okolím. Tehdy cestovala i se starší dcerou. Vzpomíná, že řidiči ukázala pas, vízum, ale stejně jí řidič řekl, že má za cestu platit. Byla překvapená, autobusem na této lince jela už vícekrát a dosud se jí to nestalo. Ještě jednou se proto řidiče zeptala, jestli má platit a on zopakoval, že má.

Vystudovaná ekonomka Světa si jízdenky schovala a vysvětluje, že tady autobus nutně potřebuje pro každodenní život. „Není tady obchod, lékárna, nic,“ popisuje, proč musí jezdit do sousedního Vrbna pod Pradědem.

K útratě za pár rohlíků, mléko a jogurty si tak nedobrovolně musela přičíst 64 koruny. Přitom ukrajinští váleční uprchlíci mají stále cestování v  autobusové dopravě v Moravskoslezském kraji zdarma, jak to potvrdil Aleš Stejskal, ředitel společnosti KODIS, která dopravu v regionu koordinuje. „Ten řidič jí to uznat měl. Pokud ona dokáže říct, který to byl spoj v který den, tak se dá snadno zjistit, co to bylo za řidiče. A můžeme dopravce znovu požádat, aby řidič byl znovu upozorněn,“ dodává Stejskal.

Světa jela linkou společnosti Transdev. Ofocené jízdenky jsem poslala provoznímu řediteli firmy Romanu Havkovi. „My tyto i ostatní řidiče opětovně upozorníme na skutečnosti, za jakých podmínek ukrajinské občany bezplatně přepravovat. Ale věřím, že teď po nějakém upozornění a pohovoru s jejich vedoucím pracovníkem už k tomu určitě docházet nebude. A cestující se samozřejmě za tyto komplikace omlouváme a věříme, že k nim již nebude docházet,“ ujišťuje ředitel.

Podle koordinátora regionální dopravy jde o třetí podobný případ v Moravskoslezském kraji. Mluvčí krajského úřadu Nikol Birklenová potvrdila, že případ budou řešit s dopravcem. „Regionální dopravu financovanou Moravskoslezským krajem mají zatím uprchlíci z Ukrajiny zdarma. O vámi popisovaném případě nemáme informace, muselo dojít k nedorozumění. Děkujeme za upozornění a samozřejmě všechny dopravce na bezplatnou dopravu Ukrajinců ještě jednou upozorníme,“ dodala mluvčí.

Spustit audio