Řidič tvrdý chleba má

17. září 2021

Český textař Michal Bukovič pracoval plných sedmnáct let v geologickém průzkumu. Jeho specialitou bylo broušení hornin. V roce 1973 se pak stal profesionálním textařem. 

Původně měl docela jinou profesi, v šedesátých letech pracoval jako preparátor hornin v národním podniku Geoindustria. Přitom jej bavil rokenrol a country a postupně začal psát pro různé skupiny. Přišel rok 1973 a s ním i první úspěchy. Na gymnáziu se věnoval angličtině a překládal si nahrávky amerických countryových zpěváků. Se svým citem pro český jazyk se postupně dostával na gramofonové desky, jako třeba v případě velkého českého hitu Shane, který napsali Jiří Brabec a Pavel Vrba. Michal Bukovič byl hlavním textařem Karla Zicha, píseň Je to paráda je právě jeho dílem.

V devadesátých letech spolupracoval Michal Bukovič s Českým rozhlasem jako autor hudebních pořadů a moderátor. Psal také scénáře hudebních pořadů pro Českou televizi. Výrazně pomohl i k úspěchu Věry Martinové. V roce 1986 otextoval její první velký hit Malý dům nad skálou, díky jeho úspěchu Věra Martinová opustila skupinu Schovanky a vydala se na samostatnou pěveckou dráhu. Textař Michal Bukovič měl neuvěřitelný stylový rozsah, Mikimu Volkovi otextoval třeba rokenrol Rána a gól, Lojzu a Lízu nebo Prodavače pro Michala Tučného, ze stovek dalších jmenujme například Mám síly dost pro Karla Gotta, Já tu zemi znám pro Ladislava Vodičku nebo Toulavý džíny s Věrou Martinovou. Snad nejvíce překvapil výborným textem k písni Karel nese asi čaj s Jiřím Kornem a Vilémem Čokem.

Pro skupinu Vodomilové napsal text, který si dnes už zpíváme všichni, Řidič tvrdý chleba má. Zpívá český Johny Cash Ladislav Vodička.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio