Říkají si sestry a každý týden teď pilují taneční choreografii. Sokolky z Proskovic se chystají na Všesokolský slet

27. září 2017

Minimálně jednou týdně ožívá Sokolovna v Ostravě-Proskovicích ženským smíchem. Úřednice, zdravotnice i seniorky si odskočí od žehlení a vaření do tělocvičny, kde pilují svou sestavu na Všesokolský slet. I když jim cvičitelka občas musí připomenout, kde je vpravo a kde vlevo, rozesmáté vesnické ženy si chtějí taneční choreografii hlavně užít a hrdě ji v létě předvést v hlavním městě.

Sokolovna v Proskovicích se plní usměvavými ženami a mezi nimi je i paní Eva. „Chodím do Sokola od svých šesti let, je mi 61, nabíjí mě to. Sokol byla jediná zábava na dědině a baví mě dodnes,“ říká spokojeně důchodkyně.

Je těžké si zapamatovat tu sestavu na slet? „Tato sestava je nejtěžší, co jsem kdy cvičila. Možná, že je to i věkem, ale je velmi náročná – prakticky každá cvičí něco úplně jiného, takže se nedá kopírovat,“ dodává sokolka Eva.

Celou partu rozesmátých proskovických žen má na starosti Veronika Dostálová, starostka TJ Sokol Proskovice. „Aby mě poslouchaly, se musím hodně snažit. Ale ta parta, kterou tady mám, je tak úžasná a zažijeme tolik srandy, že to stojí za to,“ usmívá se.

Jak se dá skloubit nacvičování na Všesokolský slet s běžným osobním životem? „Velmi těžko a to by řekla i ostatní děvčata. Hlavně nacvičování zabere dost času. Potom, když už se slet blíží, tak se nacvičuje i o víkendech spolu s ostatními župami, takže je to náročné. Ale jsem ráda, že to děvčata tak nějak skloubí dohromady,“ míní starostka.

V tělocvičně je na značkách připraveno 16 sokolek, které si neříkají jinak než sestry. „Teď, když děcka odrostla, je to fajn. Jdu si tady prostě zacvičit a s děvčaty je legrace,“ říká sokolka Táňa Paličková. „Nemusíte se zabývat tím, co uvařit na večeři a co bude zítra ve škole, vyčistím si tady hlavu,“ dodává.

V této jednotě je od dětí až po seniory celkem 150 sokolů.

Sokolky TJ Sokol Proskovice
autor: ada
Spustit audio