Robert Winkler má zajímavou zálibu, sbírá historické cihly

16. červenec 2019

Sbírat se dá všechno možné. Důkazem je pan Robert Winkler z Velkých Hoštic. Má rád historii, ale v neobvyklé podobě. Shromažďuje cihly ze starých budov a památek.

Pan Robert Winkler z Velkých Hoštic u Opavy má zvláštního koníčka. Obchází poškozené staré památky a hledá na hromadách zachovalé cihly nebo střešní tašky. Tvrdí, že historie obtisknutá do cihel má neopakovatelnou podobu. Zajímalo nás, co ho k takové neobvyklé zálibě přivedlo?

„Jsem doslova střelený cihlou. Jsem stavař a v 15 letech, když jsem byl učeň, jsme si museli ručně podávat cihly do sklepa a já jsem se otočil a než jsem tu cihlu položil, ten druhý ji hodil a břink mě do hlavy. Už jsem byl na zadku! Takže jsem doslova praštěný cihlou,“ směje se pan Winkler.

Cihla, to je podle něj hodně širokým pojmem. Můžeme se totiž dostat hodně daleko do minulosti a právě takové cihly ho zajímají nejvíc.

„Když si člověk chytne do ruky poprvé gotickou cihlu, tak má z toho takové mrazení, protože to je cihla z roku někdy 1250, 1300, takže to jsou věky. A přežila bez úhony, protože je kvalitě vypálená. Pak dostanete postupně do ruky cihlu barokní, která je víceméně upečená a je udělaná ručně, jsou tam vymačkané ty prsty. Dýchne na vás historie,“ vysvětluje.

Filatelisté mají své sbírky v albech, nadšení entomologové ukládají brouky nebo motýly do krabiček. Pan Winkler potřebuje palety a vysokozdvižný vozík.

Tento rozhovor natočil reportér Martin Knitl v Neplachovicích na Opavsku. Na tamním zámku v přízemí si můžete historické cihly prohlédnout a trochu možná i osahat. Je to zvláštní pocit mít v ruce něco, co lidé vytvořili třeba před půl stoletím.

Cihla ze sbírky Roberta Winklera

 

autor: mrk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.