Rodina se roky marně snaží zbavit toxického "dědictví"

26. květen 2009

Už sedm let se snaží rodina Žídkova z Opavy zbavit sudů s žíravinou, které má doma ve sklepě. Dům koupila od bývalé armaturky Merkanta, ale zazděné sudy s nebezpečným odpadem objevila až později. Žídkovi se marně domáhají u soudu převedení těchto sudů do majetku firmy. S tímto kuriózním problémem zatím nepomohlo nejen město, ale také ministerstvo životního prostředí.

Je to až k neuvěření. Žídkovi bydlí sedm let nad zhruba 150 rezavými sudy, které tady někdo kdysi dobře ukryl. Pravděpodobně v rámci úklidu v armaturce. O této kauze jsme vám už několikrát říkali.

To, že se k sudům nikdo nehlásí, je pro Žídkovy kamenem úrazu. "Určitě to nevzdáme. To tak nejde, musí být nějaká spravedlnost. Odvolali jsme se ke krajskému soudu," říká pan Žídek.

Nadějí bylo v minulých dnech osobní jednání na ministerstvu životního prostředí, které by teoreticky mohlo velkou část nákladů na vyzvednutí sudů zaplatit. Jenže nutné jsou miliony, takže každé procento spoluúčasti hraje roli.

"Tam nám přislíbili, že by bylo možno čerpat nějakých až 90 procent, ale pořád těch deset procent chybí, což by mohlo dělat až nějakých 750.000 korun," dodává pan Žídek.

Opavský magistrát si nechal vypracovat odhad, co přesně v sudech je. I z malého otvoru ve zdi se dalo vyčíst mnoho. "Převažují odpady, které mají charakter žíraviny, kaly, které obsahují sírany těžkých kovů. Snad se tam objevily odpady, které vypadají jako odpady z lakovny, to znamená zbytky barev," dodává Marie Vavrečková z odboru životního prostředí magistrátu.

Protože se Žídkovi odvolávají a tím pádem není známý definitivní vlastník sudů, město opakuje, že více nepomůže. Nemá paradoxně komu. I když naděje na úspěšné odvolání ke krajskému soudu není velká, Žídkovi věří, že se těžko představitelného života nad chemickou skládkou zbaví.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu