Rodný dům Františka Palackého ukazuje dosud nevystavené exponáty

12. červen 2018 10:36
Zprávy , Zprávy

Dvě stě dvacet let od narození historika a politika Františka Palackého otevřeli v Hodslavicích opravený rodný dům. Návštěvníci v něm najdou kromě ukázky z děl této významné postavy našich dějin také jeho osobní předměty. Unikátem je třeba takzvaná úvodnice, velká látka, která provázela život maminky Františka Palackého.

V Hodslavicích otevírají Pamětní knihovnu Františka Palackého

Knihovnice Dana Sulovská za pultem nové knihovny

Rok před 220. výročím narození Františka Palackého otevírá v jeho rodných Hodslavicích Pamětní knihovna věnovaná právě tomuto slavného rodákovi. Ve dvou vitrínách najdou návštěvníci nejen knihy psané otcem národa, ale také díla o jeho osobnosti. Knihovna nově sídlí v prostorách základní školy.

„Těch úvodnic se skutečně zachovalo velice málo a právě tato je naprosto famózní, protože v ní byl František Palacký také nesen ke křtu,“ ukazuje Jaroslav Zezulčík, jeden z autorů nové expozice, na kus bílé látky v otevřené dřevěné truhle. V malé místnůstce je ještě původní kolébka.

Nejvíce předmětů ale mohou lidé vidět ve vedlejší školní třídě. Otec Františka Palackého byl totiž učitel a rodný dům je vlastně bývalá škola. „Například tento kufřík, to je skutečně důležitá věc, protože František Palacký právě s tímto kufříkem odchází v roce 1823 do Prahy,“ dodává.

Nová expozice má podle autorského týmu pod vedením Zdeňka Orlity zaujmout i děti třeba tím, že si na tabletu sestaví portrét otce národa. „Tady se vlastně rodíme s Františkem Palackým. Protože od malička o něm slýcháváme, pak jdeme do základní školy, která je pamětní škola Františka Palackého, potom se projdeme kolem jeho rodného domku a návsi vévodí jeho socha. Takže František Palacký je tady všude, je tady s námi od rána do večera,“ usmívá se starostka Hodslavic Pavla Adamcová (nez.).

Impulsem k opravám za pět milionů korun byl špatný stav původního vesnického stavení. „Kompletně opravená byla střecha, krovy, komín a další věci dřevěného charakteru a v loňském roce proběhla generální rekonstrukce fasád, interiérů, elektroinstalace, sociálních zařízení a veškerých věcí, které s provozem objektu souvisí,“ říká zástupce ředitelky Muzea Novojičínska Radek Polách.

Expozice rodného domu Františka Palackého se má čas od času obměnit. Samotný rodný dům ale musí zůstat v původní podobě – je totiž národní kulturní památkou.

autor: Michal Polášek
Spustit audio