Rok 2016 bude v ostravském Domě umění rokem oslav

17. leden 2016

Dům - coby krajská galerie si letos připomene 90 let od svého vzniku. A pokud vše půjde podle plánu, dojde i na přípravu přístavby Domu umění.

Ostrava je zase o krok blíže k plánované výstavbě moderní galerie 21. století. Velkorysá budova se má jmenovat Bílý stín. Měla by rozšířit stávající Dům umění, který má už dlouhá léta problém s nedostatkem výstavního prostoru.

V letošním roce, kdy krajská galerie oslaví 90 let od svého vzniku, chce vedení galerie dokončit všechny podklady pro stavební povolení a doufá, že se podaří získat i peníze z Evropské unie.

„Připravujeme výstavu Sto děl z Galerie výtvarného umění v Ostravě a už v tuto chvíli vím, že se tady všechna nevejdou,“ říká ředitel galerie Jiří Jůza uprostřed rozpracované výstavy k 90. výročí galerie.

Zmíněných 100 děl jen přitom jen asi jedna dvacetina místní sbírky obrazů. Nemluvě o dalších tisícovkách uměleckých klenotů, které ukrývají podzemní depozitáře.

„My vlastně nemáme možnost představit ucelenou kolekci expoziční, protože bychom museli rezignovat na jakoukoliv výstavní činnost časovou,“ dodává Jůza.

Bílý stín vyřeší problém

Dlouholetý problém má vyřešit právě Bílý stín. Moderní přístavba za půl miliardy podle návrhu Josefa Pleskota by výstavní plochy rozšířila téměř o 4000 metrů čtverečních, což je asi šestinásobek současné kapacity.

„Ta nová budova bude těsně přiléhat k fasádě. Vlastně se propojí se stávajícím Domem umění, což je také důležité, že umožní bezbariérovost,“ říká ředitel galerie.

V posledních letech brzdilo její výstavbu nedostatek peněz a zdlouhavé územní řízení. To by mělo v letošním roce skončit a galerie se může pustit do příprav konkrétního projektu. Problém peněz ale stále zůstává.

„V současné době kraj hledá finanční prostředky na realizaci tohoto zhruba půlmiliardového projektu a tyto prostředky se hledají z evropských zdrojů,“ potvrdila mluvčí krajského úřadu Petra Špornová.

Naději dává nové programovací období i přebytky z vlastního hospodaření.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio