Rok od vypálení kostela v Gutech připomene mše i průvod

1. srpen 2018 15:06

Vzácná památka z 16. století lehla popelem po útoku žhářů. Bohoslužba bude v noci na zítřek u dřevěného kříže, který jako jediný přečkal ničivý požár.

A bude to podle ostravsko-opavské diecéze bohoslužba smírná, začne přesně čtvrt hodiny před půlnocí. Ještě před tím půjde k místu, kde stával jeden z nejstarších dochovaných dřevěných kostelů v zemi, průvod se svíčkami.

Mše připomene i trojici mladíků, které soud za žhářský útok zatím nepravomocně poslal do vězení na tři a půl až 9 let.

Stavba repliky se zpozdí

Na stavbu kostela v Gutech na Třinecku už je kromě projektu vše připraveno. Podle Václava Kotáska z Ostravsko-opavského biskupství už je nachystáno dřevo na stavbu kostela a ukončený je i archeologický průzkum na místě spáleniště.

„Zatím vše probíhá jakýmsi způsobem podle plánu. Uvidíme, jak se podaří splnit ta administrativní část. Podle toho se začne se stavbou,“ uvedl Kotásek s tím, že stavba repliky tak začne pravděpodobně o několik měsíců později.

Logo

Kostel z 16. století shořel loni v noci na 2. srpna. Kriminalisté krátce po požáru obvinili tři osmnáctileté mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka. Podle policie stavbu zapálili úmyslně. Oheň způsobil škodu kolem 20 milionů korun.

Krajský soud Ostrava je za zapálení vzácného dřevěného kostela poslal do vězení na 3,5 roku, osm a devět let. Nejvyšší trest dostal muž, který akci vymyslel. Nejnižší pak chlapec, který všechny na místo dovezl. Osmiletý trest dostal odsouzený, který budovu zapálil.

autoři: mrk , iha | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související