Románová Matilda tančí, zpívá a hraje v češtině. Městské divadlo Brno uvedlo nový muzikál

23. leden 2023 14:15

Městské divadlo Brno odehrálo českou premiéru muzikálu Matilda. Představení podle knihy Roalda Dahla vypráví příběh nadaného děvčete. To je ale v rodině nechtěné a přehlížené. Vyhlídky na hezké dětství maří i zákeřná ředitelka školy. Na jevišti se tak v tanci a zpěvu doplňují ostřílení herci s těmi, kteří své první velké dětské role teprve dostávají.

Vzrůstem ještě malá na velké pódium, ale přitom působí jako dospělačka – desetiletá Marie Juráčková ztvárňuje hlavní hrdinku Matildu Wormwoodovou. „Myslela jsem, že bude těžké dělat malou holčičku, ale je to lehčí, než jsem si myslela,“ říká.

Nadané Matildě, která při nástupu do školy už umí číst i počítat, brzy zkříží cestu ředitelka Agáta Trunchbulová. Pro ráznou a místy až drsnou výchovu nemusí chodit daleko.

„Celé to dílo je fantastické postavené a vymyšlené. To, že ředitelku jako ženskou roli hraje chlap, je určitý druh nadsázky. Kromě toho, že to je na určitých místech zábava, tak strach dětí z paní ředitelky musí být opravdový a odpor diváků k ní i přes občasné úsměvy taky,“ vysvětluje herec Milan Němec důvody, proč v někom může jeho postava vyvolávat negativní emoce.

„Když jsme například zkoušeli maskaru pro tuhle postavu, tak jedna z našich maskérek mi dělala modrý stín a říkala: ‚Přesně takhle je měla naše odporná tělocvikářka‘,“ dodává úsměvně Němec.

Motto školy zní Bambinatum est maggitum – děti jsou červi. Podle režiséra muzikálu Petra Gazdíka není rebelie malých hrdinů tím hlavním poselstvím představení: „Ten hlavní motiv toho celého je, jak důležité je vzdělání a zachovat si svoji dětskou duši. To, jak důležité je postavit se věcem, které nejsou správné.“ Gazdík připouští, že muzikál Matilda je jeho prozatím nejtěžší projekt, do kterého se v životě pustil.

Připravit muzikál v českém podání trvalo Městskému divadlu v Brně celý jeden rok.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související