Rostliny, které doma pipláme v květináči, rostou na Reunionu ve škarpě jako plevel

29. listopad 2016

Adventní putování Pavla Chlouby za vanilkou můžete sledovat ve vysílání Českého rozhlasu České Budějovice. Po krátké zastávce na Mauriciu, kde mimo jiné ochutnal kuře na vanilce, vyrazil na ostrov Reunion.

Nové shledání, nebo opětovné setkání - tak nějak by se dalo přeložit slovo Reunion do našeho jazyka. Je to výstižné, neboť o setkávání tu jde doslova a do písmene. Setkávají se tu různé kultury a s nimi i názory a životní styly. Tento ostrov totiž kdysi nepatřil nikomu, takže všichni jsou tu trochu cizí a trochu doma. Žijí zde různé národy a potkávají se různá náboženství.

Reunion je malý ostrov v Indickém oceánu. Jeho plocha odpovídá přibližně čtvrtině Jihočeského kraje. Je ovšem hornatý, neboť sopečná činnost vymodelovala dramatický reliéf krajiny a propůjčila půdě úrodnost, která je patrná na každém krůčku, který tu podniknu.

Zatím těch krůčků nebylo mnoho, neboť moje vanilková cesta je na samotném začátku, ale už teď mohu říct, že tropická příroda je opravdu mocná čarodějka. Když jsem studoval květinářství na zahradnické škole, snil jsem o tom, že tyto květiny někdy uvidím na svém přirozeném stanovišti. Snil jsem, ale příliš nevěřil.

A dnes, po prvním dnu na Reunionu, vidím, jak rostliny, které tak svědomitě pipláme v květináči za oknem, tady rostou ve škarpě a soupeří mezi sebou o to, která z nich se prosadí jako životaschopnější plevel. Po stromech rostou monstery, podél cest kvetou takzvané vánoční růže, které mají klidně výšku i šířku kolem 250 centimetrů.

Na jižním pobřeží, kde se právě nacházím, hučí moře a tříská vodu do starých útesů vzniklých z dávných sopečných erupcí. Na Reunionu je stále aktivní sopka, která si občas trochu vybouchne a pak se zklidní. Její erupce ale nejsou tak ničivé jako u jiných sopek, proto ji místní obyvatelé vlastně mají docela v lásce.

Divoké pobřeží jižní části ostrova Reunion

Půda vzniklá z lávy je bohatá na živiny a většina rostlin, které tu rostou, podle toho také vypadá. Je neuvěřitelné sledovat, jak si vedle sebe dobře žijí rostliny z jižní Ameriky s druhy, které pocházejí z Asie, Austrálie, jižní Evropy nebo z kontinentální Afriky. I v tomto případě zřejmě platí, že Reunion je místem setkání.

Zapomněl jsem na jednu důležitou věc - Reunion je zámořský department Francie. Platí se tady eurem, dodržují se stejné předpisy jako ve Francii a v pekárnách pečou stejné bagety, jaké nakoupíte všude od Marseille až po severní Pikardii. Takže směle vám mohu poslat evropský pozdrav z afrického kontinentu nebo africké pozdravení z nejjižnější oblasti Evropské unie.

Udělám to ale jinak, z Reunionu vám přeji příjemnější a veselejší život s rostlinami.

Červený bod označuje ostrov Mauricius, vedle leží ostrov Reunion, kam Pavel Chlouba také zavítá
autor: Pavel Chlouba
Spustit audio