Rostoucí ceny plynu a elektřiny nadále zvyšují zájem o palivové dříví. A také jeho cenu

9. květen 2022 09:44

Vysoké ceny energií, které řadu lidí donutily k přechod na pevná paliva, zastavené dodávky dřeva z Ruska a Ukrajiny a také doznívající kůrovcová kalamita. To všechno cenu dřeva, včetně palivového, zvyšuje. Za kolik se dá nakoupit, a jestli je ho dostatek, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Výše zmíněné důvody, včetně celosvětové poptávky po dřevě a dřevěných výrobcích, ženou ceny dřeva nahoru meziročně o desítky procent. Podle mluvčí státních lesů Evy Jouklové se vzhledem k situaci nedá ani předpokládat, že by v nejbližší době měly poklesnout. Ceny dřeva zvedají ale také náklady na nové sazenice a lesnické práce.

Na odbyt jdou všechny druhy dříví. Jak vláknina a měkké kůrovcové dřevo, tak tvrdé dřevo, jako je buk, dub, jasan, ale i lípa, nebo vejmutovka. Zájem o ně je, kvůli vyšší výhřevnosti, vyšší až polovinu. A to i přesto, že cena je ve srovnání třeba se smrkem až dvojnásobná.

Například Městské lesy Liberec musely dokonce pozastavit objednávky na štípaný buk. „Objednávek je opravdu natolik, že bychom byli nesolidní a dodávali bychom dnešní objednávky až v září. To nechceme dopustit, takže radši to na chviličku pozastavíme. Ty další objednávky od září už bychom měli opravdu vykrýt. To ale mluvíme pouze o tom buku, u smrku není vůbec žádný problém,“ vysvětlil ředitel firmy Jiří Bliml.

Městské lesy Liberec mají v aktuálně (9. května 2022) v nabídce kromě smrku také stále ještě buk v metrové délce. Problém je pouze se štípaným dřívím. Ceny se pohybují kolem 850 korun za prostorový metr u smrkového dřeva, u tvrdého listnatého dřeva je to zhruba dvojnásobek. A dostatek měkkého dřeva, vlákniny, kulatiny i kůrovcového dřeva mají zatím i Státní lesy.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související