Rozhlasové Střípky připomněly umění rodiny Kovalů

V 23. pokračování cyklu o rozhlasové historii budeme především přát. A sice Haně Plecháčkové, která je s ostravským rozhlasem spojená jako málokdo.

Za pár dnů překročí jednu nepříliš podstatnou věkovou hranici, ale v návalu práce, kterou dělá, si toho asi ani nevšimne. Profesí je totiž mistr zvuku.

V posledních desítkách let je podepsána pod spoustou literárních a dramatických pořadů ostravského studia Českého rozhlasu. Svými nápady je rovnocennou spolupracovnicí režisérů i herců. Ona totiž to rádio zná ze všech stran.

Čtěte také

Začínala jako hlasatelka včetně zpráv a tak se většina jejích výkonů nedochovala. Pak se ale stala techničkou a nakonec právě tou mistryní zvuku. Možná i zvuků, protože také s nimi dokáže nejen mistrně pracovat.

Hana Plecháčková je rozená Kovalová, jejím tatínkem byl herec a režisér tehdejšího Státního divadla v Ostravě Radim Koval. A my jsme v hlubinách naší fonotéky našli perlu – rozhlasový průřez operetou Johanna Strausse st. Tisíc a jedna noc. Pochází z roku 1959 a Sultánovy mluvené party v rozhlasové podobě ztvárnil právě Radim Koval.

V témže divadle hrála také maminka Hany Plecháčkové – Anna Kratochvílová. Ta v zákulisí divadla vyrostla, protože Hančina babička tam šila kostýmy.

Unikátní zvukové ukázky z rozhlasového archivu si poslechněte v našich rozhlasových Střípcích (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ hned v úvodu článku). Všechny záznamy pořadu najdete v iRadiu.

Spustit audio