Rozhlasový den otevřených dveří, Ostravská muzejní noc... Vyberte si z našich tipů

18. květen 2023

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Sobota 20. května je Dnem otevřených dveří u nás v Českém rozhlase Ostrava. Zváni jste k nám od 10 do 16 hodin. Čekají na vás vaši oblíbení moderátoři a redaktoři, prohlídky studií a také koncerty dvou dechovek.

Čtěte také

Od nás pak můžete zamířit do některé z 31 institucí, které se zapojily do Ostravské muzejní noci, letos s podtitulem Nevyhazuj a tvoř! Jejich seznam a program najdete na stránkách tohoto kulturního festivalu. My jen dodejme, že ke slavnostnímu zahájení dojde o půl šesté v podvečer na Prokešově náměstí.

Na muzejní noc už v pátek láká zámek v Bruntále. Program začíná úderem 17. hodiny, a to vernisáží výstavy Karel Adámek. Dále jsou připraveny prohlídky a také koncert. Brány zámku se uzavřou ve 22 hodin.

Řezbářská show
V Hlučíně v pátek v 16 hodin začíná už 8. ročník Prajzské řezbářské show. Až do neděle tady budou tvořit a soutěžit řezbáři, v programu je ovšem prostor i pro koncerty. V pátek to například bude od 18 hodin kapela Turbo. V sobotu pak program u Hlučínského jezera pokračuje od 10 hodin dopoledne.

Týden Jana Prokeše
V Ostravě začíná Týden Jana Prokeše. Až do 26. května proběhne celá řada akcí, které připomenou 150. výročí narození  tohoto meziválečného starosty města. V pátek to bude v 17 hodin vernisáž výstavy v Ostravském muzeu.

Parkourové skákání
Příznivci koňského sportu jsou pak zváni do sídla Jezdeckého klubu Baník v Ostravě Staré Bělé. Dnes v 9 hodin dopoledne tam začíná Velká cena Ostravy v parkourovém skákání.

Čtěte také

Literární večer ve Frýdku-Místku
A ještě pozvání na Literární večer do Galerie Věž ve Frýdku-Místku. Od 18 hodin se tam představí malá nakladatelství.

Festival Pestré vrstvy
V Ostravě vrcholí festival Pestré vrstvy. Na závěrečnou přednášku jste v sobotu zváni do Staré Arény, a to na 18. hodinu. Geomorfolog Jan Klimeš bude povídat o sesuvech půdy v Beskydech a jejich dopadu na lidi.

Řemeslný jarmark
V 11 hodin dopoledne začíná ve Fulneku Řemeslný jarmark. Park u muzea Svět Komenského obsadí řemeslníci, stánkaři a dobový kolotočář. Ledaco z umění řemeslníků si můžete zkusit i vy, a to až do 18 hodin.

Okruh kolem přehrady
Frýdek-Místek se vydává na cesty. Okruh kolem přehrady Olešná se v sobotu změní v trasu plnou poznání a tipů, kam se vydat v létě na výlet či dovolenou po krajích Českých. Okruh si můžete projít a hezkou cenu tak získat mezi 10. a 16. hodinou.

Přehrada Olešná

A ještě pozvání na Den obce Bystřice. Bohatý program začíná v sobotu ve 14 hodin v areálu před bazénem. Vystoupí mimo jiné i Tomáš Klus s kapelou.

Nedělní všehochuť

Máte-li rádi pouťové veselí se vším všudy, pak se dnes vydejte do Štramberku. Kolotoče, stánkaři a další zábava na vás čeká od rána na náměstí.

Kolotoč prima pohádek se zas točí na hradě Sovinec. Pohádkový program pro rodiny s dětmi je tam připraven mezi 9. a 18. hodinou.

Pro malé i velké sportovce máme pozvání do Jablunkova. Ve 13:30 tam z Mariánského náměstí startuje Silniční běh Jablunkovem.

Sportem žije také Třinec, a to dokonce Mistrovstvím Evropy motokár, dnes dokonce finálovým závodem. Vidět budoucí řidiče formule 1 můžete mezi 9. a 20. hodinou na závodním okruhu v městské části Borek.

Chovatelé z Kobeřic zvou na tradiční májovou výstavu drobného zvířectva. Navštívit ji můžete v areálu na Kačáku od 8 do 17 hodin.

Za jarními květy a bylinkami Veřovic se dnes můžete vypravit v doprovodu botaničky Hany Švandové. Sraz zájemců je ve 14:30 před obecním úřadem.

A ještě pozvání do Ostravy, kde v pravé poledne v Trojhalí Karolina začíná rodinný festival Ostravský kompot 2023.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.