Rozhledna Panorama stojí díky úsilí literátů. Trvalo několik let, než její stavbu prosadili

4. květen 2018
Česko – země neznámá

Kopec Kabátice se vypíná nad malebnou vesničkou Chlebovice na Frýdecko-Místecku. Je součástí Palkovických hůrek, tedy takových malých, nedospělých Beskyd, jak jim někdy s oblibou říkají místní lidé. Kabátice sice se svými 601 metry nad mořem nepatří ani mezi nejvýznamnější, ani mezi nejvyšší zdejší kopce, ale zato k nejoblíbenějším.

Rád ji zdolával třeba básník František Lazecký, který se narodil v roce 1905 v Tísku u Nového Jičína. Sedával pod jejím vrcholem, kochal se pohledem do krajiny a v hlavě se mu rojily nápady na nové pohádky a verše. Jednu báseň věnoval i Chlebovicím. A místní mu jeho přízeň oplatili. Na jeho oblíbeném místě mu postavili kamenný pomníček. Rámují ho velké chlebovické vápence, ze kterých si kdysi zdejší lidé vyráběli vápno na stavbu domů.

František Lazecký nebyl jediným umělcem, který kopec miloval. Členové kulturního spolku Bezručův kraj si na Kabátici také rádi vyšli a uspořádali na ní nejednu svou akci. A postupem času začali přemýšlet o tom, že by tu mohla stát rozhledna.

Napadlo je to v roce 1996, ale trvalo pár let, než se jim podařilo přesvědčit radní z Frýdku-Místku a případné sponzory. Předseda sdružení, chlebovický rodák, patriot a neúnavný kulturní činitel Václav Halat dokonce neváhal nabídnout ke stavbě své pozemky pod vrcholem Kabátice, tedy v místě, které nabízí nejkrásnější pohled právě na Chlebovice. V říjnu 2000 se pak konečně začalo stavět a první návštěvníci na rozhlednu vystoupali už v létě 2001.

Původní plány počítaly s kompaktní kamennou stavbou vysokou 30 metrů. To se však ukázalo jako finančně příliš náročné. Nakonec zvítězila varianta kombinující kámen, ocel a dřevo, vysoká 23 metrů. Výhled do krajiny nabízí hned ze dvou ochozů.

Na tomto místě rád sedával básník František Lazecký. Dnes tady má pamětní desku

Oficiální název rozhledny je sice Panorama, ale lidé ji často nazývají podle kopce, na kterém stojí - Kabátice. O tom, že je to místo skutečně oblíbené a hojně navštěvované, svědčí nedaleko stojící další zajímavosti. Kříž milénia, který postavili místní věřící na počest příchodu nového tisíciletí, a dřevěná socha mladé ženy nabádající k harmonickému rodinnému životu.

Rozhledna je volně přístupná v každém ročním období a v kteroukoli denní i noční dobu.

Spustit audio