Rozhodl o pokácení starého dubu, společnost ho propustila. ‚Strom ohrožoval zdraví lidí,‘ tvrdí revírník

3. květen 2021 14:01

Majestátní dub v lesích nedaleko Krnova před několika dny padl k zemi. Několik stovek let starý strom totiž pracovníci společnosti Lesy České republiky, která les spravuje, pokáceli. Firma uvedla, že o pokácení dubu chybně rozhodl jeden ze zaměstnanců. „Vyvodíme pracovněprávní odpovědnost a s revírníkem ukončíme pracovní poměr,“ řekla mluvčí Eva Jouklová serveru iROZHLAS.cz.

„Nedaleko Krnova, směrem na Láryšov, byl v tichosti pokácen odhadem přes 300 let starý dub. Strom rostl v lese, který spravují Lesy ČR, a z okolních stromů byl výrazně nejstarší. Jednalo se jistě o jeden z nejstarších stromů na Krnovsku,“ upozornil v sobotu večer Michael Cestr na svém facebookovém profilu, k tomu přidal několik fotografií.

Lesy České republiky, které les vlastní, připustily, že šlo o chybu jednoho z jejích pracovníků. „Celou záležitost jsme okamžitě prověřili a bohužel jsme zjistili, že došlo k závažnému chybnému rozhodnutí našeho zaměstnance,“ uvedla mluvčí Eva Jouklová s tím, že revírník porušil „všechny vnitropodnikové normy“.

Revírník Tomáš Ledvoň, který nechal strom pokácet, nejprve do telefonu uvedl, že se k ničemu nechce vyjadřovat, a odkázal na tiskovou mluvčí. Po dotazu, zda jde o jeho pochybení, se ohradil.

„Z mého pohledu to nevidím jako pochybení, protože strom ohrožoval zdraví lidí,“ tvrdil serveru iROZHLAS.cz. Kde kmen cenného stromu skončil, nechtěl objasnit a telefon položil.

Podle mapy i Cestrova svědectví je zřejmé, že dub stál uprostřed lesa a žádná cesta kolem něj nevedla. Státní podnik avizoval, že s revírníkem ukončí pracovní poměr.

Případem se začala zabývat i Česká inspekce životního prostředí. „Oblastní inspektorát v Ostravě před chvílí dostal podnět k přezkoumání této věci, takže se tím budeme zabývat. Víc ale v této chvíli nelze za inspekci říci,“ napsal její mluvčí Jiří Ovečka serveru iROZHLAS.cz.

autoři: Vít Kubant , Klára Kohutová | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio