Rozhovor s Evou Zaoralovou

4. červenec 2002

Desetidenní maratón karlovarského festivalu nabídne fanouškům stříbrného plátna téměř tři stovky celovečerních i krátkometrážních snímků. Hlavní soutěž nabídne 18 titulů, z nich většinu v mezinárodní a světové premiéře.

Domácí kinematografii budou zastupovat Zelenkův Rok ďábla, jehož projekce festival oficiálně zahájí, a novinka režiséra Zdeňka Tyce Smradi, která je scenáristickou prvotinou Terezy Boučkové. Soutěž dokumentárních snímků obsahuje 23 titulů ze dvou desítek zemí. I v ní mají čeští filmaři dva zástupce.

Program karlovarské přehlídky obsahuje dále například sekce Jiný pohled, Na východ od Západu, Horizonty a kolekci brazilských dokumentů. Fórum nezávislých nabídne tři desítky celovečerních a 14 krátkých snímků těch tvůrců, pro něž je vnitřní i vnější nezávislost cennější, než pouhý zisk.

Na další podrobnosti o programu letošního 37 ročníku se programové a umělecké ředitelky festivalu Evy Zaoralové ptali Petr Vavrouška a Jolka Krásná

Předchozí ročníky, byly ty snímky, převážně temné, takové smutné až na výjimky jako byla třeba Amálie. Jak myslíte, že to bude letos?

0:00
/
0:00

Obávám se, že to nebude o mnoho lepší. Pozornost vždy vzbudí snímky spíše dramatické, které nekončí smířlivě. To víte, to musí člověk zase do kina na nějaký americký film s happy endem. Ale to není ten typ filmů, které my uvádíme. Ale naleznete tam i filmy, které mají řadu pozitivních momentů s pozitivním vyzněním. Máme tam však i dva filmy dotýkající se holocastu, takže pochopitelně tenhle depresivní moment dějin reflektují.

Na tom fstivalu budou snímky z řady zemí světa. Který je podle vás originální? Brazilský dokumenty, nebo asijské filmy?

No já myslím, že obojí. Brazilský film cinema nuevo měl obrovský ohlas v šedesátých letech. V latinskoamerické kinematografii se skutečně cosi nového děje. Tam třeba brazilské dokumenty, které letos hrajeme, jsou žánrově zajímavé i zajímavé z hlediska přístupu tvůrců. Na druhé straně jsou i asijské filmy, které na celém světě vešly v módu. Budeme tam mít portrét Kinki Duka, reprezentanta korejské nové vlny, uznaváného na celém světě a má filmy v soutěži v Benátkách a letos v Berlíně. Přijede do Varů, kde bude první jeho retrospektiva na světě a doufám, že vzbudí pozornost.

Vy jste byla také v Cannes, jaké filmy jste přivezla?

Uvidíme jednak snímky zakoupené pro naše kina, například titul Muž bez minulosti. Uvidíme také film Xin, který dostal cenu za mužský herecký výkon a dosud nenalezl distributora v Čechách. Uvidíme korejský film oceněný cenou za režii a také film ruského režiséra Sokurova pojmenovaný Ruská

autoři: mkp , pev , jok
Spustit audio