Rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji se zlepšily

20. listopad 2018

Rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji se po přechodném zhoršení zlepšily. Průměrné denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší už na řadě míst klesly pod imisní limit, který je 50 mikrogramů na metr krychlový. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V Moravskoslezském kraji jsou zhoršené rozptylové podmínky

Zhoršené rozptylové podmínky v Ostravě

V Moravskoslezském kraji jsou zhoršené rozptylové podmínky. Imisní limit pro polétavý prach, který je 50 mikrogramů na metr krychlový, je překročen na všech stanicích, někde i více než dvojnásobně. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Také podle aktuálních hodinových koncentrací už meteorologové situaci na většině míst hodnotí jako dobrou či uspokojivou. Nejvyšší průměrné denní koncentrace polétavého prachu ráno vykazovala stanice Třinec-Kosmos na Frýdecko-Místecku, a to 73 mikrogramů na metr krychlový. Ještě v pondělí byl ale na některých místech imisní limit překročen i dvojnásobně a přesahoval tak hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový.

V letošní topné sezoně byla v regionu smogová situace zatím vyhlášena jednou, a to koncem října. V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi a jedno z nejhorších v Evropě. Ke znečištěnému ovzduší přispívá nejen průmysl, ale i doprava, topení v domácnostech a škodliviny ze sousedního Polska.

zdroj: ČTK
Spustit audio